LUKA IZ BRUSA IMA 16 GODINA I ODLIČAN JE ĐAK: Hoda uz pomoć štapa, ponekad se oslanja na druge

S.BABOVIĆ

18. 04. 2023. u 21:50

LUKA Živanović ima 16 godina i odličan je učenik Srednje škole u Brusu, ali njemu najlepše tinejdžerske godine prolaze i u borbi sa cerebralnom paralizom.

Foto Humanitarna fondacija Pokrenimo zivot

Nije imao ni godinu dana kada su lekari dijagnosticirali ovo neizlečivo stanje. Na rođenju je imao rascep gornje usne i nepca i posle treće operacije, u devetom mesecu života stigla je i surova dijagnoza. Brojne humanitarne lokalne akcije su organizovali meštani Brusa kako bi mu još kao malom dečaku pomogli u lečenju. Apele za bolje detinjstvo objavljivali su i njegovi roditelji,koji nisu bili u situaciji da mu pomognu.

Sada se pojavila nova nada da se Lukino stanje poboljša.

- Teško se kreće uz pomoć štapa i pomoći drugog lica-objavljeno je na stranici Humanitarne fondacije „Pokrenimo život“, koja se priključila Lukinoj borbi.-Hod je nepravilan i nema ravnotežu.Roditelji nisu u mogućnosti da finansijski isprate dalji tok lečenja te se obraćaju ljudima dobre volje da pomognu. Luki su neophodna novčana sredstva za robotsku neurorehabilitaciju da bi ispravno hodao i lakše se kretao, kao i za put i smeštaj za vreme rehabilitacije.

Kako se veruje,savremena terapeutska procedura može da umanji posledice bolesti,a za prvu fazu robotske rehabilitacije, zakazane na klinici u Nišu za 5.jun, potrebno je 650.000 dinara koje porodica nije u mogućnosti da obezbedi.

Pogledajte više