KIJAMET U SRBIJI, SNEG I DO POLA METRA: Vremenska prognoza za utorak, 4. april

Novosti online 04. 04. 2023. u 01:00

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod dao je najnoviju vremensku prognozu za naredni period.

Foto: Tanjug

Najviše padavina se očekuje ujutru i pre podne. Na zapadu, jugozapadu i u Šumadiji na snazi će biti crveno meteo-upozorenje, u nižim predelima pašće od 10 do 30 cm snega, a na planinama i do pola metra. Duvaće jak severac, pa se u brdsko-planinskim predelima očekuju mećava i snežni nanosi. Posle podne i uveče padavine će oslabiti. U većini mesta temperatura će tokom čitavog dana biti od -1 stepen do 3 stepena.

VREMENSKA PROGNOZA ZA SRBIJU

Oblačno, hladno i vetrovito sa intenzivnim snegom. Najjači intenzitet padavina očekuje se ujutro i pre podne uz značajno stvaranje/povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 30 cm u nižim predelima i do 50 cm na planinama, lokalno i više. Vetar umeren i jak, u Vojvodini povremeno i olujni severni i severozapadni. Usled jakog vetra u brdsko-planinskim predelima biće mećave i stvaranje snežnih nanosa, dok će se u nižim predelima, naročito centralnog dela Srbije akumulirati veće količine vlažnog snega. U Timočkoj Krajini, Vojvodini i na jugoistoku Srbije se uz sneg očekuje i kiša. Intenzitet padavina će posle podne i uveče oslabiti. Temperatura u većini krajeva bez većeg kolebanja od -1 do 3, samo na severozapadu Srbije i u Negotinskoj Krajini do 8 stepeni. Upozorenje: Udari vetra >17 m/s, verovatnoća 90%. Količina padavina veća od 30 l/m² za 24 h, verovatnoća 90%. Formiranje snežnog pokrivača ≥15 cm za 12 h odnosno ≥30 cm za 12 h na područjima iznad 1000 metara nadmorske visine, verovatnoća 90%.

VREME U BEOGRADU

U Beogradu od sinoć pada sneg, uz moguće formiranje snežnog pokrivača, od 10 do 20, a na periferiji grada i do 30 cm. Biće vetrovito i hladno, najviše dnevna temperatura oko 2 stepena.

PROGNOZA ZA NAREDNE DANE

Sreda 5. 4. 2023: Hladno sa slabim jutarnjim mrazem. Oblačno, mestimično sa slabim snegom, u centralnoj i južnoj Srbiji uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Na severozapadu Vojvodine uglavnom suvo. Vetar umeren i jak, severni i severozapadni, posle podne u slabljenju, osim u Timočkoj Krajini gde će i dalje biti jak, povremeno i olujni. Najniža temperatura od -2 do 2, a najviša dnevna od 3 do 6 stepeni. Upozorenje: Udari vetra >17 m/s, verovatnoća 90%. Poledica ili zaleđivanje mokrih površina. U nižim predelima mraz – Tmin<0°C ili u planinskim predelima Tmin<-5°C, verovatnoća 90%.

Četvrtak 6. 4. 2023: Hladno sa slabim jutarnjim mrazem. Veći deo dana oblačno i suvo, a mešovite padavine (kiša i sneg) ponovo se očekuju uveče i noću. Padavine će biti slabog intenziteta. Vetar umeren i jak, u Timočkoj Krajini povremeno i olujni severozapadni. Najniža temperatura od -2 do 2, a najviša od 6 do 9 stepeni. Upozorenje: Udari vetra >17 m/s, verovatnoća 80%. Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, verovatnoća 90%. U nižim predelima mraz – Tmin<0°C ili u planinskim predelima Tmin<-5°C, verovatnoća 90%.

Petak 7. 4. 2023: Hladno sa slabim jutarnjim mrazem. Oblačno, mestimično mešovite padavine (kiša i sneg). Padavine će biti slabog intenziteta. Vetar slab i umeren, u Timočkoj Krajini povremeno i jak severoozapadni, posle podne u slabljenju, a uveče u skretanju na južni i jugoistočni pravac. Najniža temperatura od -2 do 3, a najviša od 8 do 11 stepeni. Upozorenje: Poledica ili zaleđivanje mokrih površina, verovatnoća 90%. U nižim predelima mraz – Tmin<0°C ili u planinskim predelima Tmin<-5°C, verovatnoća 90%.

(RTS)

Pogledajte više