OVAKO JE POČEO RAT U HRVATSKOJ: Pre 32 godine desio se "krvavi Uskrs" na Plitvicama, kao uvod u totalni raspad Jugoslavije

V.C.S.

30. 03. 2023. u 18:54

PRE tačno 32 godine, 31. marta 1991, počeo je rat u Hrvatskoj i definitivni raspad Jugoslavije. Događaj koji se smatra "okidačem" bio je "krvavi Uskrs" na Plitvicama. Toga dana pravoslavni vernici slavili su Cveti, a katolici Uskrs, zbog čega je događaj i dobio ime.

FOTO: Arhiva novosti

Kako podseća Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, u februaru 1991. Hrvatska je stavila van snage savezne zakone na svojoj teritoriji i donela odluku o razdruživanju od SFRJ. Srpska autonomna oblast (SAO) Krajina zatim donosi Rezoluciju o razdruživanju od RH, a polovinom marta JNA traži od Predsedništva SFRJ da se u državi uvede vanredno stanje. Predstavnici Hrvatske, BiH i Makedonije se protive, pa ovaj zahtev ostaje bez odgovora.

Krajiški Srbi 25. marta organizuju "miting istine" na Plitvicama, tražeći da Nacionalni park "Plitvička jezera" ostane u sastavu SAO Krajine. Dva dana kasnije, na ulazima u park, na jarbolima, kače srpske i jugoslovenske zastave, a 29. marta "martićevci" iz Knina zauzimaju upravne zgrade NP "Plitvička jezera".

FOTO: Arhiva novosti

Savo Štrbac


- U ranim jutarnjim satima, 31. marta, iz Zagreba je prema Plitvicama, u nekoliko autobusa, kombija, privatnih vozila i jednim transporterom, krenula kolona od oko 400 hrvatskih specijalaca radi "uvođenja ustavnopravnog poretka na području Nacionalnog parka" - kaže Štrbac. - U tom momentu, u plitvičkim hotelima, bilo je oko 400 turista, i sa njima grupa hrvatskih specijalaca, sa oružjem u koferima. Oni su se dan ranije, s namerom da "prepadom iznutra", u koordinaciji sa onima spolja, savladaju krajinske teritorijalce i "martićevce", pomešali sa turistima.

I Srbi su očekivali napad hrvatskih specijalaca pa su ih, na prilazima Plitvicama od Slunja, sačekali u zasedi, sa barikadama od porušenih stabala. Puškaranje je započelo između šest i sedam sati ujutro. Brojčano nadmoćniji hrvatski specijalci uspeli su da zauzmu hotele i do podneva uspostave kontrolu nad nacionalnim parkom. Dalju eskalaciju sukoba sprečila je JNA, koja se postavila kao tampon zona.

Na hrvatskoj strani poginuo je "redarstvenik" Josip Jović (22) iz Aržana kod Makarske, dok ih je dvadesetak ranjeno. Na srpskoj strani poginuo je teritorijalac Rajko Vukadinović (32) iz Korenice, dok ih je 17 zarobljeno i razmenjeno tek 13. avgusta.

- Hrvatska je poginulog Jovića proglasila za prvu žrtvu "domovinskog rata" i svake godine, na vrlo visokom nivou, obeležava godišnjicu njegove pogibije, iako je tadašnji ministar policije, Josip Boljkovac više puta javno govorio i u svojoj knjizi "Istina mora izaći van" zapisao, da je obdukcija pokazala kako je pogođen metkom iz tzv. pumparice, jurišne američke automatske puške, uvezene iz Singapura. Takvih je imala hrvatska policija.

Ona na Plitvicama formira policijsku stanicu, koja se održala sve do kraja avgusta te godine, kada kontrolu nad NP "Plitvička jezera" preuzimaju krajinske vlasti i zadržale su je do avgusta 1995.

Pogledajte više