U SRBIJI NEMA NESTAŠICE LEKOVA: Problem je nedostatak aktivnih supstanci, ali se proizvođači snalaze

Jelena J. Baljak 29. 03. 2023. u 15:55

POJEDINE evropske države u poslednje vreme se suočavaju sa ozbiljnom nestašicom lekova, što u Srbiji trenutno nije slučaj.

Foto: J.J.Baljak

Zalihe su stabilne, a domaće farmaceutske kompanije, sa kojima je Vlada u stalnom kontaktu, zasada drže stvari pod kontrolom.

- Nestašicu lekova uzrokuje nestašica aktivnih supstanci za lekove na svetskom tržištu. To je problem u celom svetu, na to ne možemo da utičemo, ali se svakako bavimo tom problematikom – istakao je Ronald Zelinger, generalni direktor vršačke kompanije „Hemofarm“ tokom posete premijerke Ane Brnabić.

On je naznačio da je „Hemofarm“ obezbedio puna skladišta aktivnih sastojaka, koja će im pomoći da premoste taj problem, ukoliko do njihove nestašice dođe.

-Pokušavamo da obezbedimo kontinuiranu isporuku. Zato uvek imamo i plan B. Ako nam je nedostupan jedan sastojak, uvek možemo da upotrebimo drugi – dodao je Zelinger.

„Hemofarm“ je, kao i ostali domaći proizvođači lekova, u stalnom kontaktu sa Vladom, jer samo zajedničkim snagama mogu da prevaziđu eventualnu krizu.

Pogledajte više