VEĆA ČEKAJU ISTAKNUTE PRAVNIKE: Posle prvog pokušaja da se izaberu članovi visokih pravosudnih saveta, čeka se "repriza" za vikend

V.C.S.

21. 03. 2023. u 10:00

DA bi zaživele ustavne promene i da bi Srbija dobila formalno potpuno nezavisno sudstvo, potrebno je da se konstituišu novi Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva. Prvi pokušaj je propao prethodnog vikenda, kada skupštinski Odbor za pravosuđe nije izabrao po osam istaknutih pravnika za ova tela, već šest za VSS i sedam za VST.

FOTO: Arhiva novosti

"Repriza" je zakazana za 26. mart. Međutim, preti opasnost da ni tada ne budu izabrani nedostajući pravnici, o kojima bi se potom izjasnila Skupština.

Naime, VSS će ubuduće imati 11 članova, od čega šest iz redova sudija (biraju ih sudije), četiri istaknuta pravnika (bira ih Skupština) i predsednika Vrhovnog suda. U VST, osim pet tužilaca (biraju ih tužioci) i četiri istaknuta pravnika, članovi po funkciji biće vrhovni javni tužilac (dosadašnja republička javna tužiteljka) i ministar pravde.

Članovi Odbora moraju da predlože parlamentu po osam kandidata za oba tela, da bi ovaj izabrao po četiri. Moguće je da će se pozicija i opozicija saglasiti i izabrati ih u nedelju, a ako se to ne desi, postavlja se pitanje upadamo li u blokadu.

FOTO: Arhiva novosti

Dragana Boljević

Prema rečima Dragane Boljević, sudije Vrhovnog kasacionog suda, blokade ne može biti.

- Zakon o VSS je, u prelaznim i završnim odredbama, propisao način postupanja ako odbori ne uspeju da utvrde predlog za izbor članova pravosudnih saveta. Zato činjenica da prošle subote nije utvrdio predlog od osam, već šest kandidata, ne znači da članovi VSS neće moći da budu izabrani. Zakonom je propisano da za preostala dva kandidata Odbor narednog vikenda pokuša još jednom da utvrdi predlog. Za mene je, međutim, dilema da li bi odluku na toj sednici trebalo da donese istom većinom, ili tropetinskom, kako je to propisano čl. 49. stav 4. zakona o VSS - kaže Boljević.

PROŠLI IZBOR

ČLANOVI odbora za pravosuđe dvotrećinskom većinom izabrali su za VSS istaknute pravnike Jelenu Vučković, Nikolu Bodirogu, Marinu Grbić, Rastka Brajkovića, Aleksandra Popovića i Srđana Stefanovića, a za VST Miroslava Đorđevića, Predraga Ćetkovića, Vesnu Luković, Vladimira Simića, Nenada Tešića, Jelenu Glušicu i Bojana Petrovića.

Ukoliko Odbor ne uspe ni tada da utvrdi kompletan predlog, umesto poslanika istaknute pravnike izabraće petočlana komisija među svim kandidatima koji ispunjavaju uslove, objasnila je Boljevićeva. Ovu komisiju čine predsednik Narodne skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni javni tužilac i zaštitnik građana. Ona odlučuje većinom glasova.

Snežana Bjelogrlić, član Visokog saveta sudstva iz redova sudija i predsednica Društva sudija Srbije, nada se da će članovi odbora ipak uspeti da se dogovore. Ukoliko sve bude prepušteno Komisiji, i ona, kao član najvišeg pravosudnog tela, ima dilemu.

FOTO: Arhiva novosti

Snežana Bjelogrlić

- Nejasno je da li će Komisija morati da bira sve kandidate iz početka ili samo nedostajuće - dva za VSS i jednog za VST - kaže Bjelogrlić.

Glavni zadatak VSS i VST je da ubuduće oni, umesto parlamenta, biraju nove sudije i tužioce. Budući da su konkursi za neke pozicije u pravosudnim organima već raspisani, a da VSS i VST nisu konstituisani, očigledno je da će o kandidatima i ovog puta odlučivati poslanici.

Pogledajte više