KONTROVERZE U EVROPI: Već organizovali izložbu, a sad i konferenciju o Stepincu

Novosti online 14. 03. 2023. u 10:31

U PROSTORIJAMA Evropskog parlamenta, 21. marta biće održana konferencija posvećena Alojziju Stepincu, pod nazivom „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vere, ustrajnosti i nade“, što, podsetimo, nije prvi put da se u srcu Evrope, govori o kontroverznom nadbiskupu.

Foto: Vikipedija

U Evropskom parlamentu u Briselu 2016. godine održana izložba o Alojziju Stepincu, koju je tada organizovala hrvatski poslanik u tom parlamentu Marijana Petir.

U Briselu je tada održan i "simpozijum o životu i delu Stepinca".

Podsetimo, u prostorijama Evropskog parlamenta 21. marta biće održana konferencija posvećena Alojziju Stepincu, pod nazivom „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vere, ustrajnosti i nade“.

Događaj, kao domaćin, organizuje evroposlanica Željana Zovko (Hrvatska, HDZ, EPP), a najavljeno je i prisustvo govornika koji će dati osvrt na život i zaostavštinu Stepinca, uključujući i monsinjora Juraja Batelju koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu.

Najavljeni su i monsinjor Hrvoje Škrlec, istoričari Ester Gitman i Robin Harisa, kao i don Ivan Vučko, župnik Krašića.

SPC, ali i srpska javnost smatraju Stepinca odgovornim zbog toga što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH, kao i za prisilno pokrštavanje Srba.

Kako su "Novosti" nedavno pisale, proglašenje kardinala Alojzija Stepinca za sveca više nije na dnevnom redu Vatikana.

- Papa Franja je jako zabrinut zbog događaja u svetu i ne želi da otvara još jedan problem, posebno između dve crkve na jugoistoku Evrope. Za vreme pontifikata ovog pape teško da će doći do preokreta, Stepinac će ostati najverovatnije na čekanju - tvrdi naš sagovornik.

Pune tri godine temu proglašenja kontroverznog kardinala svetim papa Franja nije komentarisao. Kada je u poseti Vatikanu bio sisački biskup Vlado Košić, jedan od retkih preostalih konzervativnih hrvatskih biskupa, pokrenuo je, u kratkom razgovoru sa papom, pitanje Stepinca, ali nije dobio konkretan odgovor.

- Sve vreme papa želi poboljšanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. On dobro zna da je Stepinac jedna od spornih tačaka - ukazuje ovaj sveštenik iz Vatikana.

Pogledajte više