ZAOBILAZE JE SAMO ARHEOLOZI: Goran Šarić o magičnoj lepoti i istorijatu Istre

J. S. 08. 03. 2023. u 21:53

UVODNI deo svog predavanja Šarić počinje prikazivanjem prelepih fotografija predela Istre ukazujući na njene lepote i naglašava da je ona, po njegovom mišljenju, lepša u svojoj unutrašnjosti nego na primorju. Istarski predeli obiluju jedinstvenim arheološkim lokalitetima koji, na sreću ili na žalost, još uvek nisu u fokusu istraživača.

KCNS

- Istra je materijalno neuhvatljiva, stanje duha koje prkosi granicama – ovim citatom Šarić nastavlja da ukazuje na znamenitosti ove regije, od geološkog razdoblja Krede pa sve do moderne istorije – Proštinska buna iz avgusta 1921.godine prvi je antifašistički ustanak na svetu i desio se upravo u Istri.

Naposletku, predavač ukazuje na znamenite ljude koji su potekli sa tih prostora. Jedan od njih je Matija Ilirik Vlačić, prvak protestantske reformacije, istoričar, teolog i filolog, Stjepan Konzul Istranin – pisac i prevodilac, Santorio Santorio, lekar i pronalazač termometra kao i mnogi drugi.

Novosađanin Đorđe Balašević voleo je da posećuje Istru i često se mogla naći u njegovim stihovima. Njegovim citatom „Čija je Istra, njegov je svet" Šarić završava svoje „putovanje“ Istrom.

Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarić „Istra – magična zemlja" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više