MART - MESEC SRPSKOG JEZIKA: Priče o rečima, poeziji, pismu...

Lj.B.

06. 03. 2023. u 12:42

Društvo za srpski jezik i književnost u saradnji sa Katedrom za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima i Katedrom za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima, po drugi put obeležava manifestaciju "Mart, mesec srpskog jezika".

Foto Arhiva

Cilj nove manifestacije je da se popularizuje srbistika kao naučna disciplina u okviru slavistike, da se kod učenika osnovnih i srednjih škola probudi interesovanje za izučavanje srpskog jezika, kao i da se široj javnosti ukaže na značaj očuvanja srpskog jezika i jezičke kulture.
Mnoge podružnice Društva za srpski jezik i književnost održaće brojne aktivnosti - zanimljiva predavanja, tribine, radionice, kvizove, književne susrete...
Tako će u Kolarčevoj zadužbini 7. marta biti održana manifestacija "Na slovo, na slovo" - paronimi, pravopis i polemika. Nedelju dana kasnije, 14. marta, takođe, na Kolarčevoj zadužbini biće održana tribina "Kako peva srpska poezija", a 21. marta na Filološkom fakultetu raspravljaće se o temi "Srpski jezik pod lupom etimologije i etnolingvistike, ko je jarac živoderac i šta se to krije iza oblaka".
Z akraj marta rezervisana je rasprava o srpsko-grčkim vezama kroz reči i fraze.
Povodom manifestacije "Mart - mesec srpskog jezika" Studentski kulturni centar će dve srede u martu posvetiti jezičkim tribinama pod naslovom "Interaktivne priče o rečima".
Tribine će biti posvećene "pričama" o rečima srpskog jezika koje su zanimljive iz različitih uglova, a "interaktivnost" iz naslova tribina se odnosi na to da će i publika biti aktivno uključena.
Svaka reč će biti analizirana počev od njenih gramatičkih oblika, pa sve do uticaja istorijsko-jezičkih prilika na njeno značenje i upotrebu, koja može biti i samo magijska.

Pogledajte više