NEMA KRAJA MALVERZACIJAMA BEOGRADSKOG NELEGALNOG DOMA "ROJAL": Baki uzeli 22.000 evra, pa je samu poslali u drugi dom

Novosti online 01. 03. 2023. u 09:59

DA malverzacijama u smeštaju starih i nemoćnih od strane braće Filipa i Stefana Jakšića, vlasnika nelegalnog doma za stare "Rojal" u Krnjači, koje je inspekcija uz mnogo muka nedavno zatvorila nema kraja, potvrđuje najnoviji slučaj Ružice Batinić (74). Ovu ženu su braća Jakšić preksinoć sa fasciklom ličnih dokumenata i medicinske dokumentacije iz svog objekta poslali na novu adresu, u borčanski dom "Nada".

dom za stare Rojal

Starija gospođa se, prema tvrdnji vlasnika Rodoljuba Paunovića, u društvu vozača u ponedeljak kasno uveče pojavila na kapiji doma.

Prema Paunovićim rečima, u ponedeljak u toku dana primio je poziv nepoznate osobe koja se raspitivala o mogućnostima smeštaja u njihovoj ustanovi. Nije znao o kome se radi i pomislio je da neko od rođaka želi da nešto više sazna o uslovima boravka u njegovom domu.

- Očekivao sam da će se sa budućom stanarkom pojaviti i njen staratelj kako bi potpisali ugovor o smeštaju - kaže Paunović. - Međutim, radnici iz treće smene koji su bili u objektu obaveštavaju me da je u pitanju premeštaj iz drugog doma. Baku smo odmah smestili i dali joj večeru.

Tek uvidom u dokumentaciju koju je Ružica donela, vlasnik doma "Nada" shvatio je o čemu se radi.

- Među papirima se nalazio ugovor potpisan u avgustu 2021. godine po kome je gospođa Batinić prodala stan u Borči jednom od braće, vlasnika "Rojala", Stefanu Jakšiću za iznos od 22.000 evra. Ugovor je uredno overen kod notara. Tu, međutim, nije kraj, jer postoji i ugovor o smeštaju i doživotnom izdržavanju potpisan sa drugim bratom Filipom Jakšićem. U njemu stoji da on preuzima obavezu brige o Ružici Batinić, a za to izdržavanje ona njemu ostavlja 22.000 evra - priča Paunović.

Krivična prijava

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 19. septembra podnelo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv privrednog društva "Rojal" d.o.o. iz Novog Sada. Razlog je "nezakonito obavljanje delatnosti i sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti".

Da podsetimo, dom za stare "Rojal" radio je u Krnjači nekoliko godina bez dozvole, a vlasnicima je 9. avgusta 2022. izrečena zabrana rada. Pošto su se oglušili o ovo rešenje i nastavili po starom, 24. avgusta ustanova je zatvorena. Uprkos tome, stanari su i posle toga boravili u domu da bi tek 6. oktobra uz asistenciju policije inspekcija socijalne zaštite konačno ušla u prostorije ovog objekta. Svi štićenici su morali da budu iseljeni najkasnije do 24. avgusta, a dom zatvoren.

Inspekcija socijalne zaštite je odmah po ulasku u dom 6. oktobra započela iseljavanje korisnika. Većina je premeštena u državne ustanove, dok su po neke došli srodnici. Izgleda da im je Ružica Batinić "promakla".

Pogledajte više