PROVERA ZNANJA MOŽE, PRIJEMNI - NE: Ministar prosvete Branko Ružić na sastanku sa dekanima o državnoj maturi

Lj.Begenišić

22. 02. 2023. u 07:27

FAKULTETI koji budu hteli da, pored državne mature, organizuju dodatno propitivanje kandidata, imaće pravo na to, ali to neće moći da se zove prijemni ispit, već provera znanja i skolonosti.

Ispit po novom trebalo bi da startuje u junu 2024. Foto Z. Jovanović

Takođe, pitanja koja će deci biti postavljena tom prilikom neće moći da budu iz gradiva koje je pređeno u srednjoj školi, jer će ono biti "pokriveno" pitanjima na državnoj maturi.

Ovo je odgovor Ministarsva prosvete fakultetima koji su ranije zauzeli stav da državna matura ne može biti jedini uslov za upis, i da paralelno treba da se održavaju i prijemni ispiti.Dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu kriterijume za upis juče je izneo ministar prosvete Branko Ružić. 

- Na jedan od najvažnijih zahteva: da pojedini fakulteti zadrže i prijemni ispit, Ministarstvo je predložilo da sklonosti i sposnosti kandidata mogu da prvere, ali kada je reč o pitanjima moraće da budu kreativni jer ona neće moći da se "uzmu" iz gradiva koje je pređeno tokom školovanja - kaže jedan od naših sagovornika. 

Iako su fakulteti tražili da se dozvoli period od nekoliko godina u okviru koga bi se održavali i matura i prijemni, to je odbijenio, jer ministarstvo ne dozvoljava "paralelizam". 

Takođe, Fakulteti će zadržati pravo da prave rang liste kandidata, a to je buo i jedan od zahteva koji podrazumeva autonimija unverziteta. 

Kada je reč o studnetima iz regiona i inostanstva, budući akademci iz Republike Srpske i Crne Gore polagaće državnu maturu u školama u Srbiji istog dana kada i njihovi vršnjaci. O tehničkim detaljima, kao što je mesto polaganja naknadno će biti odlučeno, a najbliža je varijanata da polažu u školi u gradu koji im je teritorijalno najbliži. 

- Predtsvanici Ministava dali su radnu verziju svojih predloga, o svemu će još biti reči, predlozi će se još "brusiti", ali suština se, verovatno, neće menjati - mišljenja je jedan od naših sagovornika. 

Dekani ističu da su im predstavnici Ministarstva prosvete rekli da su odlučni u nameri da se državna matura održi po planu - dakle 2024. godine i da nema izgleda da se taj rok pomeri. Većina njih je, takođe, uverena da će fakulteti prihvatiti predloge nadležnog resora. 

Nakon sastanka ministar Ružić je na ttviter nalogu potvrdio da je nastavljen dijalog o uvođenju državne mature, "kako bi se osiguralo najbolje za naše buduće akademce". 

-Ovim se unapređuje kvalitet obrazovanja i osigurava olakšavanje upisa na željene fakultete - naveo je Ružić. 

Za sada je izvesno da će učeci trećeg razreda srednje škole, a reč je o školama u četvorogodišnjem trajanju polagati probnu opštu, stručnu i umetničku maturu u periodu od 31. maja do 2. juna. 

Pitanja treba da pripremi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a biće zadaci iz srpskog i osam maternjih jezika nacionalnih manjina, zatim iz matematike, istorije, geografije, biologije, fizike, hemije, stranih jezika (engleskog, francuskog, ruskog, španskog, italijanskog i nemačkog).

Pogledajte više