NAPADNUTA PROFESORKA ZADOVOLJNA PREDLOGOM TUŽILAŠTVA: Marija Stevanović - Nadam se da će krivične sankcije biti primer drugima (FOTO/VIDEO)

S.BABOVIĆ

17. 02. 2023. u 18:10

- MISLIM da će to poslužiti kao primer, posle kog će se znati da neke stvari ipak ne smeju da se rade.

Foto: S.Babović

Ovako za "Novosti" profesorka Marija Stevanović komentariše predlog Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu za izricanje krivičnih sankcija protiv dva učenika Tehničke škole u Trsteniku, učesnika incidenta kada je njoj tokom časa izmaknuta stolica.

- Od početka sam zadovoljna radom pravosudnih organa, koji su imali u svakom trenutku razumevanja - iznosi profesorka. - Dobila sam podršku dosta dobrih ljudi u zajednici, na čemu se svima zahvaljujem. Verujem da Srbija ipak ima neko zdravo jezgro.

U ponedeljak, dodaje sagovornica "Novosti“, imaće dva časa u dve škole gde predaje, a Tehnička škola je jedna od njih. Odgovora iz Ministarstva za rad i Ministarsta prosvete na njen zahtev za premeštajem još nema. Ono što je izvesno i što su "Novosti“ više puta objavile od trenutka kada je ta interna odluka doneta, je da profesorka neće predavati odeljenju trećeg razreda gde se nalaze dva đaka.

Tužilaštvo, prema saznanjima "Novosti", traži izricanje krivičnih sankcija protiv N.Ž. (17), učenika koji je izmakao stolicu profesorki Mariji Stevanović, ali ne samo zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, već i šumskih krađa u produženom trajanju. U slučaju I.K. (16), učenika koji je događaj sa profesorkom snimao mobilnin telefonom i snimak distribuirao društvenim mrežama, izricanje krivičnih mera odnosi se na krivično delo zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu.

- Ovaj predlog u slučajevima maloletničkog postupka,odgovara „optužnom“ predlogu u slučaju krivično-procesne prakse kod odraslih i sada se samo čeka odluka Višeg suda o kazni-navodi izvor „Novosti“.-Tokom postupka i zadnjeg saslušanja sredinom januara, N.Ž. se branio ćutanjem, dok je I.K.u decembru izneo svoju verziju događaja,kao i profesorka,koja je ispričala kako joj je izmaknuta stolica, nakon čega je pala,a đaci se smejali.

Treći i najstariji učesnik incidenta, M.M.(18), koji je takođe snimao nemili događaj procesuira se pred Osnovnim javnom tužilaštvom u Trsteniku. Pre nego što se donese odluka o eventualnom podnošenju optužnog predloga, čeka se mišljenje niških veštaka o zrelosti osumnjičenog. Prosvetne inspekcije u međuvremenu proveravaju sprovođenje vaspitno-disciplinskog postupka u školi, gde status N.Ž.i M.M. još uvek nije i konačno određen.

BONUS VIDEO - SNIMAK NASILjA IZ ŠKOLE U TRSTENIKU: Đaci oborili nastavnicu sa stolice

Pogledajte više