VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNIH SEDAM DANA: Da li nam je proleće na pragu?

J. Matijević 16. 02. 2023. u 18:50

OTAC i sin, Miša i Uroš, medvedi iz zoološkog vrta u Beogradu, na Sretenje su izašli iz svoje pećine i nisu se u nju vratili. Prema narodnom verovanju to znači da svoju senku nisu ugledali i od nje se uplašili, pa su nam svojim ponašanjem najavili da je proleće na pragu.

Foto: D. Milovanović

A kada je reč o nauci i prognozama meteorologa, tokom narednih sedam dana, u Srbiji nas očekuje malo do umereno oblačno i toplo vreme, sa izuzetkom ponedeljka kada se mestimično očekuje kiša, a u planinskim predelima slab sneg. Najavljuje se i otapanje postojećeg snežnog pokrivača. 

Posle lokalne jutarnje magle, a u Banatu niske oblačnosti, u petak će u našoj zemlji preovladavati pretežno sunčano i toplo vreme. Sredinom dana i posle podne na severu očekuje se naoblačenje, koje će se tokom noći proširiti i na centralne predele. Slabe kratkotrajne kiše biće tek ponegde na severoistoku Srbije. Duvaće slab i umeren vetar, na istoku Srbije, a u planinskim predelima povremeno i jak zapadni i jugozapadni. Najviša temperatura kretaće se od 13 do 17 stepeni. 

Foto: Novosti

Za vikend malo do umereno oblačno i toplo. Sutra se slaba kratkotrajna kiša očekuje ponegde u Banatu. Biće i slabog i umerenog vetra, na severu i istoku zemlje povremeno jakog, zapadnog i jugozapadnog. Najniža temperatura od minus jedan do osam, a najviša dnevna od 14 na jugu do 20 stepeni na zapadu Srbije. U nedelju uveče i tokom noći naoblačenje, mestimično sa kišom. U planinskim predelima duvaće povremeno jak, zapadni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od jedan do devet, a u najtoplijem delu dana od 14 do 18 stepeni. 

Prvog dana radne nedelje, ujutro i pre podne umereno do potpuno oblačno, na severu uglavnom suvo, u ostalim krajevima mestimično s kišom, na visokim planinama sa slabim snegom. Temperatura će biti u manjem padu. Posle podne biće suvo u celoj zemlji uz postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, na severu i istoku povremeno jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od dva do sedam, a najviša od devet do 12 stepeni. 

Utorak pretežno sunčan, potom u sredu i četvrtak promenljivo vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. U većini mesta, kako najavljuju meteorolozi, biće suvo, dok se slabe padavine očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. 

BONUS VIDEO: 

NAJLEPŠA SLIKA IZ BEOGRADA: Srpska trobojka se vijori na fasadi Kule Beograd u čast Sretenja

Pogledajte više