BRAĆU JUSUFSPAHIĆ OPTUŽUJU I PRED DRŽAVOM ZA RASKOL: Islamska zajednica Srbije već mesecima klizi u sve dublje sukobe

R. DRAGOVIĆ

09. 02. 2023. u 09:30

MEŠIHAT srbijanski Islamske zajednice Srbije zajedno sa reis-ul-ulemom Seadom Nasufovićem uputiće dopis Ministarstvu spoljnih poslova, kojim će upozoriti da se ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusufspahić lažno predstavlja kao zamenik reis-ul-uleme i predsednik Vrhovnog sabora IZS, jer je ovo telo - raspušteno.

Uzurpacija vlasti, kršenje ustava IZS, krađa para..., Foto Tanjug

Takođe, Ministarstvo odbrane će biti obavešteno da se glavni vojni imam Mustafa Jusufspahić, bez ovlašćenja, proglasio najpre zamenikom, a potom i predsednikom Mešihata, zbog čega će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak i suspenzija.

Ove odluke, koje u spor uvlače i državne organe, čine okosnicu nove faze dubinskog sukoba u Islamskoj zajednici Srbije. Ova verska organizacija poslednjih meseci rastrzana je oštrim sukobom dva krila predvođena Seadom Nasufovićem i njegovim nekadašnjim zamenikom i bivšim muftijom beogradskim Muhamedom Jusufspahićem.

Dvojica verskih lidera nalaze se na čelu oštro odvojenih struja, koje jedna drugoj osporavaju legitimitet, pravo na funkcije i donošenje odluka i javno nastupanje.

Argumenti su slični - uzajamno se optužuju za zloupotrebe, uzurpaciju vlasti, kršenje ustava IZS, krađu para... Nekada jedinstveni Rijaset IZS sve to je dovelo u stanje paralize i dualizma organa. Nije isključeno da će se spor naći i pred Upravnim sudom, jer nije sasvim jasno ko ima mandat da vodi IZS i u njeno ime nastupa pred vernicima, građanima i državom.

Krilo IZS okupljeno oko braće Jusufspahić tvrdi da je Sead Nasufović krajem prošle godine u redovnoj proceduri podneo ostavku i da je ona stupila na pravnu snagu, te da je on taj koji se lažno predstavlja i cepa Rijaset. Sveopšti Sabor održan u Nasufovićevoj organizaciji, koji je raspisao izbore na svim nivoima, neustavna je kategorija pa su i sve njegove odluke - ništavne.

Sead Nasufović/Muhamed Jusufspahić/Mustafa Jusufspahić, Foto Tanjug/N. Fifić

Vrhovni Sabor IZS, koji okuplja pristalice Jusufspahića, formirao je i komisije koje će pretresti stanje u Mešihatu srbijanskom i delatnost funkcionera, muftija, imama i veroučitelja, a u istraživanje "protivpravnih radnji biće uključeni i nadležni organi Republike Srbije".

Cepanje IZS unelo je dodatnu konfuziju u sistem organizovanja vernika islamske veroispovesti, budući da paralelno postoji i deluje i druga Islamska zajednica u Srbiji (IZuS), čije je sedište u Novom Pazaru. Istupanje pred državnim organima i stranim organizacijama u ime muslimana Srbije i do sada je izazivalo određene probleme, a sada su oni drastično umnoženi.

Povodom podela među zajednicama muslimana država se, za sada, ne oglašava, poštujući pravo vernika da sami uređuju svoj duhovni život i zakonsku autonomiju svake verske zajednice da slobodno bira svoje organe i tela. Ipak, jasan odgovor na pitanje ko trenutno legitimno predstavlja muslimanske vernike u Srbiji - nema niko.

PODELE PRED PUNOLETSTVOM

AKTUELNI sukobi u IZS nastavak su višegodišnjeg dualizma u verskom organizovanju muslimana u Srbiji. Ovaj proces započet je borbom za nasleđe organizacije muslimana SFR Jugoslavije, a formalizovan je 2007. godine osnivanjem dve verske zajednice sa sedištima u Beogradu (IZS) i Novom Pazaru (IZuS). Poslednjih meseci sve češće se pominju mogućnosti da se ove dve organizacije pomire i ujedine, ali ovaj ishod je zbog složene situacije još daleko.

Pogledajte više