BORE SE PROTIV ODLUKA PRIŠTINE: Meštani Drena i ostalih zaseoka u opštini Leposavić nastavili protest

D. Z. 06. 02. 2023. u 14:22

PREDSTAVNICI vlasti u Prištini zakazale su za petanesti februar javnu raspravu sa vlasnicima imanja u selu Dren u opštini Leposavić koja su odlukom tzv Vlade u Prištini predviđena za eksproprijaciju.

foto D.Z.

Naime, odlukom tzv kosovske Vlade više od 80 hektara imanja na ovom području predviđeno je za „zemljište od javnog interesa“ odnosno kako su predstavnici kososvke policije saopštili meštanima za potrebe „izgradnje baze pogranične policije“.

Iako su sredinom protekle nedelje započeti radovi na proširenju puta koji od magistrale Leposavić-Jarinje vodi ka selu Dren oni su zbog protesta meštana obustavljeni a uprkos hladnoći i mrazu meštani su i danas šesti dan za redom nastavili protest protiv olduke prištinskih vlasti o eksproprijaciji zemljišta.

Vlasnici imanja ali i svi žitelji opštine Leposavić prema rečima Zorana Todića predsednika opštine odlučni su da se bore protiv izgradnje bilo kakve baze kosovske policije. U tom cilju pokrenuta je i peticija sa potpisima meštana, a povodom radova na ovom području krajem protekle sedmice oglasila se i Kancelarija EU na Kosovu iz koje su saopštili da ih brinu aktivnosti na toj lokaciji.

Iz Kancelarije EU apelovali su na „kosovsku Valdu da ispoštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika imovine ispoštuju u potpunosti“ zbog čega su najverovatnije vlasti u Prištini zakazale za petnaesti februar javnu raspravu sa vlasnicima imanja predviđenih eksproprijacijom, koja prema tvrdnjama predstavnika Srba sa ovog područja neće promeniti stav ni vlansika imanja niti žitelja opštine da ne dozvole radove na izgradnji baze kosovske policije.

Pogledajte više