KAŠALJ GA SPASAO DA GA NE BACE PREKO LEŠEVA: Novak je imao 27 kilograma i jedući po zrno pirinča preživeo je albansku golgotu

S.BABOVIĆ

05. 02. 2023. u 09:30

NOVAK Burmaz, rodom iz sela Goč, imao je samo 27 kilograma kada su 1916. godine na Krfu, francuski bolničari hteli da ga bace preko gomile leševa.

Foto:arhiva I.Brborić

Mislili su da je mrtav. Toliko je bio iscrpljen da nije mogao da se pomagne i da im do znanja da je živ. Zadnjim atomima snage uspeo je da se nakašlje. Kada su to čuli Francuzi vratili su ga u bolnicu.Oporavio se, učestvovao u proboju Solunskog fronta! Doživeo je duboku starost kod ćerke u selu Pleš kod Aleksandrovca.

Novak je bio jedan od onih koji se vratio kući. U Veliki rat otišlo je više od 2.500 ljudi. Njih 952 se nikada nije vratilo.

-Pošao sam u rat 1914.godine, majka mi je ušila zlatnik u šinjel - svedočio je svom sinu Zoranu Draža Ivaković iz Aleksandrovca.- U Peći sam za taj zlatnik dobio tri kilograma pirična. Celo povlačenje preko Albanije preživeo sam tako što sam grickao zrno po zrno.

Ispovesti mobilisanih Župljana objavljene su u knjizi  istoričara Ivan Brborić  “Župa i Župljani u Prvom svetskom ratu”,koja prati život mobilisanih iz Aleksandrovca uglavnom u 12. pešadijski puk „Car Lazar“, njihove ratne muke i pobede, kao i život u porobljenoj Župi. Knjiga sadrži i dopunjen spisak učesnika Velikog rata.

- Dadoše nam pojaseve za spasavanje, narediše da se spasavamo ako se torpeduje brod, ali ja sam odbio naređenje i nisam hteo na palubu-prisećao se vojnik Radomir Petrović iz Velike Vrbnice evukacije srpske vojske brodovima na Krf. - Kazao sam: nisam rođen pored Save i Dunava, nego ispod Željina. Ja ne umem da plivam. Ako baš potonem sa brodom, takvu mi grobnicu ne bi napravio ni moj otac Krsman!

BONUS VIDEO - SPOMEN-PARK U OBLIKU NATALIJINE RAMONDE: Srpski heroji iz Velikog rata dobili obeležje u Trsteniku

Pogledajte više