ALARMANTNI PODACI O PUŠENJU MEĐU OMLADINOM: Polovina tinjdžera u Srbiji probala cigarete, 16 odsto ih aktivno puši

Lj. Begenišić

02. 02. 2023. u 20:54

VIŠE od 16 odsto devojčica i dečaka u Srbiji to jest adolescenata od 13 do 15 godina koristi duvanske proizvode, 43 posto su bili pušači u nekom trenutku, a skoro 60 posto je izloženo duvanskom dimu kod kuće.

Foto P. Milošević

Ovo je pokazalo Evropsko istraživanje o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima i Globalno istraživanje pušenja kod mladih.

- Mladi u periodu odrastanja su u većoj meri podložni eksperimentisanju, samim tim i upotrebi duvana, zbog toga većina ljudi počinje sa pušenjem pre navršene 18. godine života - rekla je učesnica u istraživanju Vildana Drljević Boljević. - Nakon faze isprobavanja velika je verovatnoća da će mladi postati redovni korisnici duvanskih proizvoda, što dalje vodi u zavisnost jer se u Srbiji pušenje smatra "kul" navikom.

Državni sekretar prof. dr Ivica Radović ističe je da je važno da se u javnom prostoru, ali i obrazovno-vaspitnim ustanovama što više govori o štetnosti duvana, kako bismo podstakli decu i učenike da se okrenu zdravim stilovima života. 

- U skladu sa tim, Ministarstvo prosvete je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisalo ciljeve obrazovanja i vaspitanja među kojima je i razvoj i praktikovanje zdravih životnih stilova, svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, potrebe negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti - rekao je Radović.
 Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Fabio Skano dodao je da je poznato da 82 odsto mladih koji maju od 13 do 15 godina, podržava okruženje bez pušenja.

Dobar primer gde mladi vrlo malo puše je Australija, a ambasador Danijel Emeri naveo je da je Australija u prve tri razvijene zemlje sveta sa najmanjim brojem pušača među adolescentima. Na ovom kontinentu više od 80 posto mladih od 12 do 17 godina nikada nije pušilo.

Inače, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je program obuke koje se oslanjaju na edukativne materijale u oblasti medijske pismenosti razvijene zajedno sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, a završilo ih više desetina nastavnika širom Srbije.

Pogledajte više