NEMA JE U ARHIVI PORODILIŠTA: Viši sud u Kruševcu oglasio se nenadležnim po tužbi Radivojevića za "bebi-aferu"

S. Babović

01. 02. 2023. u 10:30

VIŠI sud u Kruševcu doneo je rešenje po kome se oglašava kao stvarno nenadležnim za tužbu Milice i Radiše Milivojevića, bioloških roditelja Mlađana Radivojevića (42), koji zajedno sa Udruženjem za istinu i pravdu o bebama iz Kragujevcu tvrde da je otet iz porodilišta 1981.

Porodica i Udruženje najavljuju žalbu, Foto S. Babović

Sud se pozvao na Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji. Predmetne spise, koji se odnose na slučaj u kome su Radivojevići tužili Opštu bolnicu Kruševac i državu Srbiju, tražeći naknadu štete, dostaviće Višem sudu u Kragujevcu, kao stvarno nadležnim po ovoj pravnoj stvari.

Uvidom u porođajne protokole tadašnjeg Medicinskog centra u Kruševcu nađen je podatak da je izvesna Snežana (devojačko Milivojević) Stojanović, rodila 3. marta 1981. godine muško dete. Ime Milice Radivojević ne postoji u arhivi. Kako se čulo u utorak ispred Višeg suda, gde se Udruženje obratilo medijima, predočeno im je i da je pomenuta porodilja dala dete na usvajanje porodici u Donjem Adrovcu kod Aleksinca, nekoliko meseci nakon porođaja.

U Udruženju iz Kragujevca nezadovoljni su ovim rešenjem i najavljuju žalbu. Ne mogu da prihvate da u bolničkoj evidenciji nema Milice Milivojević kao porodilje pod tim imenom i datumom.

- Dve DNK analize, instituta za sudsku medicinu iz Beograda i Niša, pokazale su da je Milica rodila Mlađu, a osoba koja je navedena da je rodila Mlađu, ne postoji - kaže Radiša Pavlović, predsednik Udruženja, dodajući da je slučaj rešen.

Pavlović dodaje da se i u matičnim spisima pojavljuju "nepostojeće osobe".

Analizom potvrđena krvna veza

Prošlog oktobra su, po drugi put, da podsetimo, DNK analizom potvrđene krvne veze Milice Milojević (72) i Mlađana Radivojevića (42). Mlađan je imao i pre toga dirljiv susret sa majkom o čemu su pisale "Novosti", nakon što je Udruženje predstavilo prve rezultate DNK u okviru njihovog istraživanja celog slučaja.

- Meni je 4. marta saopšteno da je beba preminula - rekla je tada Milica, koja u ponedeljak zbog bolesti nije došla do sudske zgrade, dodajući i da otpusnu listu nije dobila, ali da je verovala da je bebu zauvek izgubila.

Pogledajte više