OPERACIJE I VIKENDOM, A LISTA DUŽA: Kardiohirurzi u Nišu rade subotom i nedeljom i bez zvaničnog odobrenja

D. MILjKOVIĆ

31. 01. 2023. u 07:00

NA listi čekanja za operaciju srca u UKC Niš, pre mesec dana kada su kardiorihurzi ove ustanove predložili da vikendom operišu bez naknade, bilo je 130 pacijenata, a sada ih je 149.

Prof. Dragan Milić, Foto D. Alihodžić

Spisak je, očigledno, svakim danom sve duži, iako je od početka godine u redovnom programu operisano 20 ljudi, a još šestoro -vikendom.

Upravo ta činjenica, ali i procena da kandidati za operaciju srca nemaju vremena da čekaju birokratske odluke, dogovore i pregovore, za profesora dr Dragana Milića, direktora niške Klinike za kardiohirurgiju, i njegov tim, razlog je što su operacije vikendom počeli da rade bez zvaničnog odobrenja nadležnih. Ipak, oni već dva vikenda operišu.

- Rad vikendom nam nije odobren, ali nije ni zabranjen. Imamo jedno administrativno ćutanje. Razumem da je administracija ponekad komplikovana, ali pacijenti na listi za kardiohirurške operacije nemaju vremena onoliko koliko ima birokratija. Zato smo odlučili da ne čekamo više, jer se i lista čekanja u međuvremenu povećava, a sigurno imamo pacijente koji neće dočekati operativno lečenje.

Za dopunski rad ne traže naknadu, Foto Privatna arhiva

Milić dodaje da lekarima koji su operisali za vikend nisu upisani dodatni sati.

- Srednje medicinsko osoblje koje radi subotom i nedeljom, ogromna većina, skoro svi, već imaju smenski rad. Mi smo dežurni u to vreme, imamo dežurnu instrumentarku, ona je bila u operacionoj sali. Imamo dežurne sestre u intenzivnoj nezi, higijeničare.

Operacije vikendima korisne su zato što je subotom i nedeljom intenzivna nega, gde ima samo deset kreveta, nešto rasterećenija. Kada se tih 10 kreveta popuni, ne možemo da odradimo 11. operaciju, i da pacijente izbacimo iz intenzivne nege.

Obično se, priča prof. Milić, pacijenti koje operišu u ponedeljak ili utorak dovoljno oporave da u subotu ili nedelju mogu da budu prebačeni u poluintenzivnu negu.

- Tako se na intenzivnoj oslobađaju kreveti. Zbog ovakvog načina organizacije ne trpe ni pacijenti, ni osoblje.

Reakcije: Od podrške do populizma

Lekari niške Klinike dobili su veliku podršku pacijenata i građana dok je kod jednog dela struke prisutna sumnjičavost da im je stalo do reklame i da je njihova ideja populistička.

- Neka bude i populistički potez, a i pozivamo i ostale da se priključe tom novom populističkom pokretu, da pomognemo pacijentima i da radimo subotom i nedeljom bez naknade - kaže prof. Milić.

Pogledajte više