SVETLOSNI SPEKTAKL U LIMANSKOM PARKU I NA SAVA PROMENADI : Proslava kineske Nove godine u Novom Sadu i Beogradu (FOTO/VIDEO)

S. BAJIĆ

18. 01. 2023. u 19:41

KINESKI festival svetla će ponovo, petu godinu zaredom, zasijati i u svom punom sjaju obradovati, najpre mališane, ali i vremešnije žitelje Novog Sada i Beograda.

Goran Srdanov

Jedinstveni svetlosni lampioni, kojima se tradicionalno obeležava proslava kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, Novosađanima stižu u Limanski park a Beograđanima na Sava Promenadu ispred Galerije, i to od 21. januara do 5. februara.

Slobodan Trkulja, kreativni ambasador Srbije, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i naše zemlje, uz svoju grupu Balkanopolis uživa izuzetnu popularnost u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. On se pre par dana vratio iz Holandije gde je sa svojim orkestrom održao devet vrlo uspešnih koncerata.

- Ponosan sam i srećan što je ovaj festival postao tradicionalni i što već pet godina zaredom uspevamo da na ovaj način prikažemo lepotu kineske tradicije, i unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu- kaže Trkulja, osnivač festivala.- U svetlosnim lampionima uživaju sve generacije, zanimljivi su podjednako i mališanima i starijima. Svake godine je zabeležena velika posećenost, pa verujem da će tako biti i ovoga puta. Prošetajte sa najmilijima do Limanskog parka i Sava Promenade ispred Galerije, razgledajte, uživajte i slobodno se fotografišite.

Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Kine. Tako će u svom petom izdanju zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe...

Kineski festival svetla počeće 21. januara u 17 časova u Novom Sadu i Beogradu a ulaz za sve posetioce u oba grada je besplatan.

Za posetioce u Beogradu, unutar Galerije kod ulaza broj 5, svakog vikenda u 17 časova biće priređena tradicionalna kineska ceremonija pripremanja čaja, tokom koje će se posluživati aromatični kineski čajevi. Prvog dana festivala posetioci će imati priliku da učestvuju u kursu izrade tradicionalne kineske hrane.

Novosađani će uživati i u dodatnim sadržajima, jer će u Limanskom parku biti postavljeni štandovi sa tradicionalnom kineskom hranom i suvenirima.

BONUS VIDEO - OVO JE VEĆ POSTALA TRADICIJA U NOVOM SADU: Festival svetla u Limanskom parku


 

Pogledajte više