KOSTIĆ DEFINITIVNO ODLAZI SA ČELA SANU: Pretendenti na njegovo mesto moraju da obezbede 20 potpisa

Lj. Begenišić

13. 01. 2023. u 10:00

PREDSEDNIK Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, za kojeg se, iako je najavio da odlazi sa čela SANU, ipak spekulisalo da će se ponovo kandidovati, potvrdio je juče da se njegova odluka neće menjati, i da definitivno odlazi sa mesta prvog čoveka ove institucije.

Vladimir Kostić / Foto N. Fifić

U javnosti se već pominju imena nekoliko kandidata za predsednika SANU, uglavnom iz odeljenja društvenih nauka, mada je Izborna skupština, na kojoj će biti biran Izvršni odbor, odnosno predsednik, dva potpredsednika i generalni sekretar, zakazana za 30. mart.

- Još ne raspolažemo spiskom kandidata, a moja odluka je da posle dva turnusa nije pristojno da se opet kandidujem - rekao je juče Kostić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, imena kandidata moraju biti dostavljena do 7. marta, pošto će 8. marta izborna komisija sastaviti definitivnu listu, sa kojom će potom biti upoznati članovi SANU na konferenciji 16. marta.

Govoreći o nagađanjima o mogućim kandidatima za predsednika SANU, Kostić je ponovio uverenje da bi ih moralo biti bar 10:

- Gajim iluziju da je ta vrsta izbora važna i za ovu sredinu, i da će u tom smislu akademija izabrati ne samo predsednika, nego da će kroz njegov predlog rada izabrati i dalje pravce ove kuće.

Svaki kandidat prema propozicijama mora da dostavi potpise 20 članova SANU, čime potvrđuje podršku. Iako se još zvanično ne zna ko bi sve mogao da konkuriše, u javnosti se uveliko pominju imena onih koji bi mogli da sednu u fotelju prvog čoveka Akademije. Kako su "Novosti" već pisale, šansu da dobije podršku 20 kolega ima dramski pisac akademik Dušan Kovačević, a kao ozbiljni konkurenti pominju se i istoričari Slavenko Terzić i Ljubodrag Dimić, pisac Miro Vuksanović, profesor Kosta Čavoški...

Inače, Kostić je istakao da je na mestu predsednika želeo da uradi još više, ali i dodao da je ovaj posao radio svakodnevno.

On je naveo i da je, kada je došao na čelo Akademije, istraživanje pokazalo da veoma mali broj ljudi u Srbiji - njih između dva i tri odsto - zna šta SANU radi.

- To je bilo poražavajuće, ali se promenilo i SANU je sada mnogo vidljivija - istakao je Kostić.

GODINA U ZNAKU LOZANIĆA

Među aktivnostima Akademije u narednom periodu, Vladimir Kostić je najavio izložbe slikara Miće Popovića i Bate Mihajlovića, tribine na kojima će se čuti akademske besede koje do sada nisu bile poznate, a koje su održali Tesla, Andrić, Dučić, Milanković... Inače, Akademija je poslednjih sedam godina svaku godinu posvećivala nekoj ličnosti, a 2023. je godina Sime Lozanića, poznatog hemičara, naučnika i političara.

Pogledajte više