VOZIO U KONTRASMERU DA ODBRANI TRI ŽIVOTA: Milenko Kuzmanović na auto-putu pomogao Milici Petrović i njenim sinovima povređenim u automobilu

J. G. Petrović

07. 01. 2023. u 10:00

TIPIČAN novembarski dan u srpskoj prestonici, tmurno sa malo kiše. Za Beograđane Milenka Kuzmanovića, kao i za Milicu Petrović i njenu dvojicu sinova, trebalo je da bude uobičajen.

Foto "Fejsbuk"

Ali... Te subote, 19. novembra, dogodila se saobraćajna nesreća: automobil u kom je bila Milica sa decom prevrnuo se na krov, na delu auto-puta za Novi Sad.

Milenko, koji se sa svojim drugom Petrom vraćao iz vikendice u Krčedinu, "krajičkom oka" je zapazio da se nešto neobično dešava u zaustavnoj traci, do bankine. A, potom je ugledao jeziv prizor... Svoje vozilo zaustavio je nedaleko od isključenja za beogradski aerodrom, pedesetak metara dalje od automobila čiji su se točkovi okretali u vazduhu...

Nije se dvoumio, ni sekund. "Pun levi" i "pun gas", pa nazad, u kontrasmeru, auto-putem.

Nazad do zarobljenih u smrskanoj karoseriji iz koje je izlazio dim... Već za nekoliko trenutka iščupao je vrata sa "izgužvanog" vozila i oprezno pomagao Milici i momcima da izađu van.

Pažljivo ih sve troje izvukao iz auta , Foto Printskrin/Happy TV

- Prvo sam ugledao muške noge na vozačevom mestu kako se ne pomeraju i zaledio sam se - priča nam Milenko.

- Video sam mladića koji sedi na zadnjem sedištu i ima posekotinu na glavi, dok je plava žena sedela na suvozačevom mestu. Živi su i to mi je bilo najvažnije. Počeo sam polako da ih izvlačim, ali sam strepeo da njihovo vozilo ne eksplodira. S druge strane auto-puta zaustavio se još jedan čovek u želji da pomogne, ali ja sam počeo da mu vičem da zove policiju i Hitnu pomoć. Nakon što su sve troje izvučeni iz auta, bilo mu je jasno da, barem spolja gledano, nisu teško povređeni. Seli su pored bankine i tu sačekali policiju i Hitnu.

- Sa tim čovekom koji ih je pozvao uradio sam ono što bi svako. Ne smatram nas herojima.

Sigurno je da je u ovoj situaciji srce nadvladalo razum, ali, prosto, to je tako normalno - kaže Milenko.

Skroman kakav jeste, pozdravio se sa Milicom i njenim sinovima i otišao kući. Na Slaviju. To je bilo sve što je Milica upamtila: Milenko sa Slavije.

Već sutradan se obratila medijima kako bi pronašla svog i spasioca svojih sinova. Priča je ubrzo preplavila društvene mreže. Milenkovi prijatelji su u toj priči prepoznali svog druga. Govorili su: to je naš Milenko, koji uvek najmanje misli na sebe.

Sa porodicom Petrović se otada nije ponovo sreo, ali su druženje dogovorili za posle Božića.

- Opet bih postupio isto. Ponovo ni sekunde ne bih razmislio. Meni je vodilja u životu jedna misao Meše Selimovića: "Dužnost je da pomognemo i nepoznatom čovjeku."

NA SPISKU DONORA ORGANA

MILENKO je osnivač i predsednik Udruženja za očuvanje srpske tradicije i kulture “Šiljkan” koje je održalo više od 40 humanitarnih koncerata. Više je od 50 puta dobrovoljno dao krv. Bio je deo bajkera Deda Mrazeva koji su nosili novogodišnje paketiće mališanima u domu u Sremčici. A, kako kaže, za njega je najvrednija saglasnost koju je potpisao pre 10 godina - Milenko je na spisku donora organa.

Pogledajte više