SRPSKI SPECIJALCI U VIŠE BATALJONA: Reforma će obuhvatiti proširenje borbenih delova jedinica (FOTO)

R. Dragović

23. 12. 2022. u 08:30

KLjUČ jačanja specijalnih snaga je u povećanju brojnog stanja postojećih jedinica Vojske Srbije i MUP koje su namenjene izvršenju posebno složenih zadataka.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ovaj proces po svemu sudeći neće podrazumevati povećanje broja jedinica, nego razvijanje borbenih delova postojećih snaga - 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije VS, kao i Žandarmerije i Protivterorističke jedinice MUP. Nije isključeno ni buduće formiranje zajedničke komande, pod kojom bi se našle sve vojne i policijske specijalne snage.

Najava predsednika Republike da će sistem odbrane dobiti više elitnih jedinica ovako se tumači u visokim vojnim krugovima, i među bivšim pripadnicima jedinica posebne namene. Opravdanje za ovu reorganizaciju vide u konceptu naše vojske, ali i u bezbednosnim izazovima i rizicima koji joj prete.

Foto Vojska Srbije

- U Vojsci Srbije nema dovoljno specijalnih jedinica. Ići će se na to da ih bude četiri puta više, a njihovi pripadnici imaće veća primanja - izneo je konture svoje inicijative šef države.

General Milorad Stupar, Foto Z. Jovanović

General Milorad Stupar

Vučić je jasno naznačio opredeljenje države da nastavi ulaganja u opremanje i modernizaciju oružanih snaga.

General u penziji Milorad Stupar, prvi komandant Specijalne brigade, pozdravlja inicijativu predsednika i navodi da bi u ovim uslovima bilo optimalno da između četiri i pet odsto mirnodopskog sastava vojske čine specijalne snage. Trenutni procenat je oko dva odsto.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Najbolje rešenje bilo bi povećanje broja bataljona u postojećim brigadama, a isti koncept bi trebalo primeniti i u MUP - kaže Stupar.

- Greška je odvajati policijske i vojne specijalne snage, i dobro je što poslednjih godina često izvode zajedničke vežbe. Specijalne snage, s obzirom na namenu i zadatke, zahtevaju složen proces selekcije ljudstva, ali i obuke, kako ljudi tako i jedinica.

Ministar odbrane Miloš Vučević kaže da će ulaganja, koja je najavio predsednik, planirana za sve rodove Vojske Srbije, pa i specijalne snage.

- Ove jedinice činiće isključivo profesionalni sastav, a kadar će imati veće plate i najsavremeniju opremu. Oni bi praktično predstavljali udarnu snagu Vojske Srbije u svakom "ne daj Bože" scenariju - kaže Vučević.

AVIONI NAJVEĆA FINANSIJSKA STAVKA

NAJZAHTEVNIJA ulaganja državu čekaju u Ratno vazduhoplovstvo i PVO - kaže ministar odbrane Miloš Vučević. - Biće nastavljene investicije u kopnenu vojsku, odnosno mehanizovane jedinice i artiljeriju. Takođe to se odnosi i na namensku industriju.

Vojna saradnja sa Azerbejdžanom, koju je najavio predsednik Vučić, mogla bi da obuhvati transfer tehnologije, kao i saradnju u čijem su središtu srpska samohodna haubica "nora" i ostali domaći složeni sistemi.

Pogledajte više