Šta je sve potrebno za prevoz pokojnika iz inostranstva

Novosti online 20. 12. 2022. u 08:46

ČESTA pojava jeste da osobe koje žive u inostranstvu gde rade, uživaju u penziji, imaju želju da ipak budu sahranjeni u svojim domovinama.

Foto: Free Images Pixabay

Pored toga, nekada se događa da osobe na putovanjima preminu ili budu žrtve nekih nesrećnih događaja.

Ono što pored bola i tuge u tim momentima stvori veliki pritisak porodici jeste kako da se organizuje prevoz pokojnika i šta je to sve potrebno kako bi se ralizacija dogodila u nekom pristojnom vremenskom periodu.

Prvi i najvažniji savet jeste da angažujete profesionalce koji se time bave. Određene firme uz pogrebne usluge nude i sam prevoz pokojnika, dok se određene bave isključivo međunarodnim prevozom pokojnika. U ovim situacijama oni su od ogromne pomoći, jer znaju kompletnu proceduru koju iskusno i profesionalno sprovode.

Najvažnija stvar koja se radi nakon što osoba premine jeste da se o tome obaveste nadležna hitna služba i, po potrebni, policijska stanica, što je potrebno kada neko premine na ulici, nekom javnom mestu ili usled neke nesreće.

Doktor koji izađe na teren izdaje potvrdu o smrti koja je veoma važna za dalje dobijanje druge dokumentacije, definitivnu prijavu smrti i samu dozvolu da se posmrtni ostaci prebace u matičnu zemlju.

Dozvola za prevoz pokojnika iz inostranstva

Kako bi se prevoz pokojnika iz inostranstva obezbedio i dogodio potrebna je sprovodnica, odnosno dozvola za sam prevoz. Ovu dozvolu izdaje sama Republika Srbija, a zahtev za njeno dobijanje podnosi se u Konzulatu ili Ambasadi naše zemlju u državi gde je pokojnik preminuo.

Mogućnost da podnesu zahtev imaju rodbina i ovlašćeno lice od strane rodbine i to je uglavnom radnik pogrebne firme koji je angažovan za prevoz.

Ono što je u zahtevu veoma važno naznačiti jeste na koji način se prevoz pokojnika organizuje, da li je to automobilom, avionom ili brodom, kao i gde će sahrana biti obavljena. Ista sprovodnica je potrebna i kada se prenosi urna, uz koju je potrebna i potvrda o kremaciji.

Uz zahtev za sprovodnicu potrebno je dostaviti određena dokumenta.

Dokumentacija za dobijanje dozvole za prevoz

Uz popunjavanje zahteva za dobijanje sprovodnice za prevoz pokojnika iz inostranstva potrebno je da se dostave i pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige umrlih koji u ovom slučaju izdaje zemlja prijema, izveštaj o smrti od strane lekara, kao i potvrda o obezbeđenom grobnom mestu na teritoriji Republike Srbije.

U posebnim slučajevima potrebna je i pismena saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije koje se potražuje ukoliko je osoba preminula od neke zarazne bolesti.

Ukoliko je prevoz pokojnika organizovan ka nekoj drugoj zemlji, a Srbija je isključivo zemlja prolaza, tj. tranzita, onda je potrebna tranziciona sporovdnica kako bi sve moglo da prođe bez ikakvih ometanja.

Prevoz pokojnika iz inostranstva se organizuje u slučaju nečije smrti bilo gde u svetu, uz angažovanje profesionalnih firmi koje se time bave. Međutim, ono što je zanimljivo u njihovom radu jeste da zbog potraživanja imaju i opciju rezervacije.

Mnoge osobe koje žive u inostranstvu, ukoliko nemaju nekoga bližeg ko bi o svemu brinuo nakon njihove smrti ili ne žele da stvaraju pometnju svojim bliskima, za života daju saglasnost o prevozu i kompletnoj organizaciji, tako da unapred plate i potpišu ugovor sa određenom firmom.

Pogledajte više