NEVIĐENA ŠPIJUNSKA AKCIJA: Kako se mladi junak (18) iz Kruševca uvukao među bugarske vojnike i razotkrio planove za napad

S. BABOVIĆ

19. 12. 2022. u 19:04

RADE Dimitrijević iz sela Bučje kod Kruševca imao je samo 18 godina kada je sam izveo do tada nezabeleženu špijunsku akciju na frontu Prvog svetskog rata 1916. godine.

Foto: Arhiv P. Miladinović

Zadatak mladića bio je da se ušunja iza bugarske linije i da proveri koliko imaju vojske i municije na tom delu fronta. Sa tim obaveštajnim podacima trebalo je da se vrati u srpske rovove.

Dimitrijević je uspeo da dođe do neprijateljske vojske, a da niko ne posumnja da je u pitanju izvidnik. Bugari su bili ubeđeni da je u pitanju kurir. Kada je dobro upamtio sve što je video i saznao da bugarska vojska priprema zalihe za buduću borbu, popeo se na hrast i čekao da se razdani. Sve do mraka ostao je sakriven u krošnji i posmatrao. Posle 24 sata istim putem vratio se u svoj odred Vojvode Vuka.

Sa prikupljenim informacijama, vojvoda je naredio iznenadni napad. Na žalost, u njemu je mali Dimitrijević ostao bez noge. Za svoje herojstvo odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima. O junaštvu i sudbini mladića iz Bučja ništa se nije znalo sve do 1939.godine kada su ga novinari pronašli u Vrnjačkoj Banji. Radio je na ulici kao čistač cipela.

Da se ne zaboravi njegovo herojstvo zaslužan je istraživač Petar Miladinović, koji je došao do podataka o Radetu Dimitrijeviću prikupljajući materijal za knjigu i film “Hrabri ratnici Kruševca i okoline u Prvom svetskom ratu”. Među 120 odlikovanih junaka Karađorđevom zvezdom i Belim orlom, čije je sudbine istraživao, Dimitrijević je bio najmlađi.


 

Pogledajte više