RUSIMA I UKRAJINCIMA SRPSKI PASOŠ - UBRZANO: A evo i ko će imati prednost

Lj. BEGENIŠIĆ

17. 12. 2022. u 12:17

OKO 140.000 Rusa i približno 23.000 Ukrajinaca koji su u našu zemlju stigli nakon što je počeo rat u Ukrajini, uskoro bi mogli da dobiju srpsko državljanstvo i to po ubrzanoj proceduri.

Kod nas je došlo 140.140 državljana Rusije i 22.709 Ukrajine, Foto P. Milošević

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, prednost pri dobijanju srpskih papira imaće Rusi i Ukrajinci koji imaju svoje firme u Srbiji, u kojima zapošljavaju određeni broj naših građana i ostvaruju određeni prihod. Donja granica za broj zaposlenih i za promet koji "obrće" firma, kako bi njen vlasnik dobio srpska dokumenta, biće naknadno utvrđena.

Da će Rusi i Ukrajinci uskoro dobijati srpsko državljanstvo, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Sada ćemo ubrzano davati državljanstvo Ukrajincima, Rusima, onima koji su zainteresovani za ovo, jer nemamo dovoljno radne snage - rekao je Vučić.

Naša zemlja je pre 10 meseci postala poželjna destinacija za Ruse i Ukrajince koji su "preplavili" Beograd i Novi Sad, ali i druge gradove u Srbiji. Prema podacima MUP u periodu od 24. februara do 2. novembra u našoj zemlji registrovan je 140.141 državljanin Rusije i 22.709 državljana Ukrajine. Takođe, u Srbiju je došlo i 5.504 državljana Belorusije, za koje nije najavljeno da će dobijati naše državljanstvo.

Foto M. Labudović

Koliko je Srbija novopridošlim građanima sa severa Evrope povoljna za razvoj biznisa, pokazuje i podatak je gotovo svaku jedanaestu novoosnovanu firmu ove godine u našoj zemlji otvorio - državljanin Rusije. Prema podacima Agencije za privredne registre, u prvih 10 meseci pokrenuto je 797 privrednih društava čiji je osnivač neko iz Rusije.

Oni najviše posluju u IT sektoru. To je potvrdio i direktor APR, Milan Lučić, koji je za naš list naveo da najveći broj firmi čiji su osnivači Rusi ima registrovanu delatnost za računarsko programiranje. Njihove firme bave se još i konsultantskim uslugama vezanim za poslovanje i upravljanje, konsultantskim delatnostima u oblasti informacione tehnologije, nespecijalizovanom trgovinom na veliko...

Tako će Rusi u Ukrajinci, ukoliko u ovim firmama zapošljavaju određeni broj Srba i ostvaruju određeni prihod - dobiti srpski pasoš.

Kako je najavio i predsednik Srbije, to pravo oni će ostvariti po ubrzanoj proceduri, koja će verovatno podrazumevati skraćivanje rokova za dobijanje papira koji su inače definisani propisima. A prema zakonu, da bi stranac postao srpski državljanin prijemom u državljanstvo, treba da ima 18 godina i da mu nije oduzeta poslovna sposobnost, zatim da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljen u državljanstvo Republike Srbije.

Uglavnom razvijaju IT biznis, Foto Promo

Uslov je i da do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i da podnese pismenu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

Stranac može postati naš državljanin i ako je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji, uz uslov da podnese pismenu izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

Migranti

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da drugi podnosioci zahteva za srpsko državljanstvo neće imati iste uslove kao Rusi i Ukrajinci.

Na pitanje da li ćemo davati državljanstvo i migrantima, Vučić je rekao da nisu ekonomski migranti oni koji nose oružje i da će prema njima država drugačije postupati.

Pogledajte više