U DANU OPERISALI 25 PACIJENATA: Novi veliki uspeh Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" koji je postigao novi evropski rekord

E. V. N.

06. 12. 2022. u 10:41

REKORD je ponovo pao. Lekari Instituta "Dedinje" uradili su čak 25 kombinovanih kardiohirurških operacija na otvorenom srcu za jedan dan i time, ponovo, pomerili evropski rekord.

Potvrdili rejting prvog tima na kontinentu, Foto Institut Dedinje

Njihov rang ipak ostaje nepromenjen, jer su od marta ove godine, sa 21 urađenom operacijom za dan, već na prvom mestu u Evropi.

Ovoga puta su i sebi, i evropskim kardiohirurškim centrima želeli da dokažu da mogu i više.

- Ako se Evropa uspavala, pa nije napala naš rekord, ja nisam hteo da spavam, pa smo sami sebe izazvali i dokazali da možemo - kaže za "Večenje Novosti" profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta.

- Iako to podrazumeva naporan rad, lekari i svi bez kojih ne možemo da uđemo u ovako veliki poduhvat, bez zadrške su prihvatili moj predlog da potučemo dosadašnji rekord, mada smo već dokazali da smo po broju operacija u danu najbolji u Evropi i niko nas nije pretekao. Do sredine marta ove godine evropski rekord bio je 19 operacija u danu, računajući i tzv. TAVI procedure, koje nisu klasične operacije, a onda je "Dedinje" podiglo letvicu na 21 - objašnjava Bojić.

Direktor je, kao i svakog jutra, bio u bolnici već u 3.45, a oko šest sati počele su pripreme. Ubrzo i prvi zahvati. Osam ekipa, koje je činilo čak 80 ljudi, operisalo je u osam sala pacijente sa najtežim kardiovaskularnim tegobama. Na operacionom programu bili su pacijenti od 40 do 73 godine, iz svih krajeva zemlje: od Leposavića, Raške, Kruševca, Vranja, Smedereva, Čačka, Šapca, Požege i Mladenovca, do Beograda i Vojvodine.

- Neki su bili na listama čekanja duže od godinu dana, a život im je bio ugrožen - kaže Bojić.

- Preovladali su kombinovani kardiohirurški zahvati: zamene aortnog ili mitralnog zaliska, koronarni bajpas, hirurgija aorte... Operacije su prosečno trajale tri sata, a neke i tri i po. Svaka je bila teška na svoj način, ali su išle brzo jer smo se dobro pripremili i imamo uigrane timove.

Prof. Milovan Bojić, Foto N. Skenderija

Svaki tim činila je tročlana kardiohirurška ekipa, anesteziolog, tehničar, perfuzer, dve-tri instrumentarke i tehničari...

Direktor Instituta podseća da je Srbija već decenijama pri samom vrhu po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti, koje godišnje odnesu ceo jedan grad od 50.000 ljudi!

Sa jučerašnjim zahvatima ovaj Institut je od početka godine uradio 2.200 operacija na srcu, uprkos epidemije kovida kao otežavajućeg faktora u prva tri meseca. Pre korone, 2019. godine, bili su apsolutni evropski rekorder među klinikama sa 2.568 operacija na srcu. Kažu, pretekli su najrenomiranije centre iz Nemačke, Francuske, Italije, Španije...

- Sa uslovima koje smo dobili u novoj zgradi "Dedinja 2", na koju se čekalo decenijama, do marta ove godine, kada je napokon otvorena, ovaj uspeh dugujemo i svojim pacijentima i državi - kaže Bojić.

On poručuje da će se za šest, sedam dana operisani pacijenti već vratiti kućama:

- Ponosan sam na svaki tim i ekipu. Bila je to simbioza dobre organizacije, poverenja, elana, želje za osvajanjem novih procedura.

Poslednja od 25 operacija završena je u 17.15 časova, a do 18 sati dve trećine operisanih su skinuti sa respiratora, i bili su budni.

SLEDEĆI IZAZOV U PONEDELjAK

ZA ponedeljak direktor "Dedinja" najavljuje obaranje novog rekorda - 15 TAVI procedura, koje podrazumevaju zamenu aortnog zaliska bez operacije. Reč je o spasonosnim intervencijama za teške pacijente. Prethodni rekord, koji su takođe postavili u ovom Institutu, jeste 13 ovakvih procedura za dan. Posle ovih intervencija, pacijenti već za dva dana napuštaju bolnicu.

Pogledajte više