RADIO SAM SA SJAJNIM LJUDIMA: Vladimir Kostić o odluci da ode sa mesta predsednika SANU - Nisam zadovoljan postignutim (FOTO)

Lj. B.

19. 11. 2022. u 08:45

PREDSEDNIK Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić najavio je da se neće kandidovati za novi mandat na čelu ove ustanove.

Foto: D. Milovanović

- Vreme je za druge, ovo je moje poslednje obraćanje članovima SANU kao predsednika ove kuće - rekao je Kostić obraćajući se akademicima na jučerašnjoj proslavi Dana Akademije. - Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, svaki moj pokušaj da produžim vršenje ove funkcije, uz potpunu neizvesnost da li bi me akademici ponovo uzeli u obzir, bio bi nametljiv, preteran i bez trunke pristojnosti. Da li sam zadovoljan postignutim? Naravno, ne. Ipak, radio sam sa sjajnim ljudima i nemojte sumnjati u moju iskrenost kada analizu ovih osam godina zaključujem parafrazom da su uspesi isključivo njihovi, dok su greške moje. U smisao Akademije i njenu budućnost verujem više nego u trenutku kada sam preuzeo funkciju predsednika.

Kostić, kome mandat na čelu SANU traje do 2023. godine, rekao je da će SANU nastaviti da se kreće uporedo sa srpskim narodom i sredinom koja ju je iznedrila, jer drugi narod i državu nemamo.

On je rekao da članovi SANU moraju ostati dosledni svojoj naučnoj i umetničkoj kompetentnosti i slobodi, integritetu i poštenju, jer sluti da će Akademiji u relativno bliskoj budućnosti biti potrebna njihova odbrana. Govoreći o odnosu SANU i vlasti u Srbiji rekao je da se nameće utisak "tihog zanemarivanja" i nezainteresovanosti.

- Upadljivo je smanjenje udela naše kuće u razmatranju niza državnih i društvenih problema, sem kada to radimo "nepozvani" - rekao je Kostić. - Ne bežeći od odgovornosti, pa i pretenciozne slutnje da sam i sam postao smetnja i kamen o vratu Akademije, nadam se da će se mojim odlaskom vrata saradnje šire otvoriti.

SIMOVIĆU MEDALjA SANU

NA svečanosti povodom Dana SANU akademiku Ljubomiru Simoviću uručena je Medalja SANU iz oblasti umetnosti. Ovo priznanje do sada su dobili akademici Vasilije Krestić za oblast društveno-humanističkih nauka i Ivan Gutman za oblast prirodnih nauka.

On je ocenio i da "nove elite" bez svesti o sopstvenim ograničenjima, dometima i odgovornostima postaju još opasnije, a dobijaju jasnu namenu u nametanju sumnjivih sistema vrednosti i prizemne političke koristi.

- Nismo li upravo mi u problemu kada se suočavamo sa olako postavljenim i ponižavajućim zahtevima da neumesnom brzinom rešavamo vekovne probleme Kosova i Metohije, a sve u kontekstu jednog sasvim drugog sukoba - zapitao je Kostić.

Kao ključne buduće zadatke SANU predsednik je izdvojio negovanje srpskog jezika i pisma, kritičke istoriografske nauke, identitetska istraživanja i umetnost.

Vladimir Kostić na čelo SANU izabran je 2019, drugi put, a njegov mandat će trajati do 2023. godine.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više