ZA BEZBEDNIJU VOŽNJU NA TRAKTORIMA: Država pomaže u kupovini zaštitnog rama, prijavljivanje do 30. novembra

S.Babović

12. 11. 2022. u 06:20

ČAK 86 osoba nastradalo je, poslednje tri godine, u prevrtanju traktora bez zaštitnog rama van javnih puteva (njiva, šuma, livada), upravo su objavljeni podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

Foto:S.Babović

Država je rešila da odreaguje: lokalne samouprave pozvane su da proslede pozive poljoprivrednicima za subvencionisanje ramova upotrebljenim traktorima. Sve do 30. novembra, traje poziv za dodelu ramova i to za određene modele i tipove vozila: IMT 333, IMT 539, MT 540, IMT 542, IMT 549.

Zvanične procene govore da se upravo u centralnoj Srbiji najviše koriste nezaštićena poljoprivredna vozila : čak oko 50 posto. 

- U poslednje tri godine je u saobraćajnim nezgodama na javnim putevima sa učešćem traktora poginulo 78 lica, odnosno u poslednje tri godine poginulo je 164 vozača traktora,dok je oko 360 vozača povređeno - navode u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Oko 40.000 registrovanih traktora u proseku je na putevima Rasinskog okruga. Gotovo da nema sezone poljoprivrednih radova da se ne dogodi nesreća. U junu je poginula A.M.(48) meštanka sela Stanci kod Kruševca. Nešto ranije,život je izgubio M.S.(48), nastavnik u školi, iz Milutovca kod Trstenika.

Nekategorisani putevi su najrizičniji. U julu,2019.godine u selu Vratare kod Kruševca, u prevrtanju traktora nastradao je bračni par Radica(70)i Dragan Gavrilović(69). Tragediju je preživela njihova ćerka Lidija(50), koja je prošla sa povredama leđa i obe ruke.

-Čovek je ležao skoro na ivici puta, a žena je završila ispod kola za seno, traktor nije mogao ni da se prepozna- posvedočio je za “Novosti” meštanin Momčilo Milovanović.

Na sličnoj nizbrdici i lošem putu, život je nekoliko meseci ranije, izgubio Kruševljanin Dragan Jezdić(66). Nesrećni čovek nastradao je vozeći traktor u podkopaoničkom zaseoku Mutara, na 30-ak kilometara od Brusa.

-Njega je samlela mašina i nije mu bilo spasa-ispričali su meštani za “Novosti”.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


 

Pogledajte više