OŽIVELA BAKU NASRED ULICE! Petnaestogodišnja Somborka Milica Nađ spasla život starijoj sugrađanki

J. LEMAJIĆ

11. 11. 2022. u 10:33

DA najveće životne lekcije i te kako možemo da naučimo od dece, potvrdila je petnaestogodišnja Milica Nađ iz Sombora, koja je pritekla u pomoć 80-godišnjoj sugrađanki i spasla joj život.

Mladu Somborku ugostio gradonačelnik, Foto Grad Sombor

Naime, dok je sa mamom Jasminom bila na putu do škole, Milica je ugledala stariju sugrađanku kako leži na ulici.

- Bile smo u kolima na putu ka školi i ugledale smo baku koja leži na trotoaru. Milica je odmah istrčala napolje i prišla joj. Počela je da je pregleda, osluškivala joj je puls i razgovarala sa operaterom Hitne pomoći i do detalja objasnila i opisala kako žena izgleda - ispričala je Miličina majka Jasmina.

Dok su dve prolaznice koje su se našle na licu mesta pozvale Hitnu pomoć, Milica je pregledom ustanovila da gospođa ne diše i započela reanimaciju. U pomoć joj je pritekla i Đina Ružić Hornjak, pa su njih dve reanimirale ženu dok na lice mesta nije stigla ekipa Hitne pomoći, i prevezla ženu u bolnicu. Iako je Hitna pomoć pristigla ubrzo i zbrinula ženu, njen spasilac je zapravo bila devojčica.

- Kad je stigla Hitna pomoć, dali su ženi adrenalin dok nisu našli stabilniji puls kako bi je transportovali. Milica je sve vreme bila sa njima i pomagala im šta god je trebalo - kaže ponosna majka. Spomenuli su da je prva pomoć izuzetno bitna, kao i da se reanimacija ukaže u prvih nekoliko minuta zbog srčanog mišića. Sve je ona radila dok nisu došli - navodi ponosna majka.

Znanje pružanja prve pomoći Milica je stekla na obukama Crvenog krsta Sombor i kao volonterka ove organizacije, stečeno znanje reanimacije u potpunosti je primenila u situaciji koju je zatekla i tako spasla život starije sugrađanke.

Ovo je bilo prvi put da nekome spasava život, a iako veoma mlada, pokazala je pribranost, znanje, ali i hrabrost da preuzme odgovornost i spase jedan ljudski život.

PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA

HRABRU i plemenitu Somborku ugostio je gradonačelnik Antonio Ratković, koji joj se zahvalio što je pokazala odvažnost da primeni svoje znanje pružanja prve pomoći u susretu sa osobom čiji je život bio ugrožen i tako spase jedan život.`

Pogledajte više