U NOVOM STANU STARA PATNJA: Petočlana porodica, preseljena iz kontejnera, ni u "normalnoj" kući ne može da se ugreje i okupa

Z. Rajić

09. 11. 2022. u 07:00

KAD su prošle zime iz kontejnera, napravljenog od kamionske hladnjače, u kojem su u ataru sela Gospođinci u Bačkoj živeli 22 godine, preseljeni u "normalnu" kuću u banatskom Starom Lecu, činilo se da su prestale muke supružnika Mihajla Ralića (62) i Suzane Stojanović (46), ali oni sa sinovima Ratkom (23), Nikolom (21) i Draganom (15), osim krova nad glavom (koji prokišnjava), nemaju grejanje, struju, vodu u kući...

Foto Z. R.

Akciju njihovog zbrinjavanja započelo je Humanitarno udruženje "Put, istina, život" iz Žablja, a preuzeli su je Ministarstvo za brigu o selu i producentska kuća iz Beograda, koji su porodici Ralić-Stojanović obezbedili kuću u okviru TV projekta "Novi početak".

Ta kuća je spolja izgledala pristojno i stabilno, a verovalo se da će lako biti nadomešten nedostatak kupatila i popravljeni zidovi i prozori. U međuvremenu je, međutim, sve još više propalo.

- Zidovi i plafon su popucali i otpadaju, a prozori su truli i ne mogu da se zatvore. Kuća je skroz vlažna od prokišnjavanja i puknute cevi u kupatilu, koje ni pre našeg dolaska nisu mogle da se koriste. Električni šporet, koji smo zatekli, od početka je varničio, a onda je otkazao. Nemamo šporet ni na drva, tako da ne možemo ništa da skuvamo - priča Mihajlo.

Foto M. J.

Foto Z. R.

Kad u kupatilu odvrnu vodu, ona crevom otiče ispod temelja kuće u dvorište, gde je ukućani toče za piće i kojom Suzana tu pere veš u lavoru.

- Perem na ruke, hladnom vodom. Kupatilo nam je najpotrebnije, jer nemamo gde da se okupamo. Volela bih i da imamo veš-mašinu ili barem šporet na kojem bi mogli da ugrejemo vodu - kaže Suzana.

Ratko Ralić, Foto Z. R.

Ukućani se umotavaju u ćebad kako bi se utoplili, jer nemaju ni garderobu za hladnije dane. Spavaju na dotrajalim ležajevima, a Nikola na potpuno raspadnutoj fotelji na razvlačenje.

Porodici su prošle sedmice zbog neplaćenih računa isključeni gas i struja. Za ponovno uključenje gasa, na koji su im radile dve peći, trebalo bi da plate 60.000, a dug za struju je 12.000 dinara.

- Od socijalne pomoći te dugove ne možemo da vratimo, jer imamo jedva i za hranu, za koju takođe dugujemo prodavcu na pijaci. Nemamo novca ni za lekove, iako smo i supruga i ja bolesni, ona od epilepsije, a ja od kičme - kaže Mihajlo.

Foto Z. R.

U Starom Lecu nema čak ni sezonskog posla, pa su svi članovi porodice, osim Nikole, u avgustu i septembru išli na branje paprike u više od 100 kilometara udaljenom Karavukovu u Bačkoj. Tamo su morali da plate smeštaj, a kiša je često prekidala radove, pa su malo zaradili.

Mile Jovanović, predsednik Udruženja "Put, istina, život", koje je ponovo preuzelo akciju za pomoć Ralićima-Stojanovićima, nastoji da Ratku nađe sezonski posao u Češkoj ili Mađarskoj.

Ralići na okupu, Foto Z. R.

MORALI DA PRODAJU STOKU

ZBOG velike besparice, porodica je bila prinuđena da proda ovna, šest ovaca i pet prasadi, koje je dobila kako bi ekonomski ojačala. Ratko i Nikola, koji su završili školu za specijalno obrazovanje u Novom Sadu, nisu uspeli da dobiju obećani posao u Domu za duševno obolela lica u Starom Lecu, odakle su porodici jedno vreme obezbeđivana sva tri obroka dnevno.

RAČUNI ZA POMOĆ

POSREDSTVOM udruženja "Put, istina, život", prilozi za pomoć porodici Ralić-Stojanović mogu se uplatiti na dinarski račun: 165-0007011388568-34, a iz inostranstva (u evrima) na: CITII2X CITIBANKEUROPE PLC DUBLIN, Beneficiary Customer IBAN: HAABRSBG RS35165000701157556591.

Pogledajte više