OSTVARUJE SE PROROČANSTVO OCA TADEJA: Patrijarh Porfirije kod Varvarina osveštava carsko rusko zvono (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ 31. 10. 2022. u 09:45

PATRIJARH srpski Porfirije danas je u manastiru Svetog Luke kod Varvarina osveštao carsko crkveno zvono - dar iz Rusije težak čak 14 tona - koje se, svedoče mnogobrojni vernici koji su prisustvovali svečanosti, čuje sve do Kruševca, pa i dalje, u opsegu od 40 kilometara.

Foto: S. Babović

Poglavar SPC, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju, pozvao je okupljen narod na zajedništvo i sabornu molitvu.

- Moramo da ostanemo u naručju crkve, da uvek znamo put spasenja, jer nismo tu samo zbog nacionalnog identiteta već života u Hristu, u naručju crkve - poručio je patrijarh Porfirije u Sabornom hramu manastirskog kompleksa koji je vikarni episkop hvostanski i iguman Aleksej (Bogićević), sa svojim bratstvom, za samo 20 godina, od livade i započete crkve pretvorio u svetinju u koju se ne dolazi, već hodočasti.

- Zvono je kruna svega i stiglo je zahvaljujući porodici ruskih darodavaca koji su pre godinu i po posetili manastir. Ispunili su proročanstvo starca Tadeja, koji je rekao da će se na ovom mestu čuti carsko rusko zvono, najveće na Balkanu i verovatno bez premca u srpskom rodu - kaže iguman Aleksej.

A, vernici su se sjatili sa svih strana. Jelica Mutavdžić iz Niša veli da je mnogo čitala o čudima na ovom mestu, pa je morala da dođe i vidi svetinju koja je za nju kao neka carska lavra. Zvono je, smatra, predivno, a posebno je bila ushićena zbog dolaska patrijarha...

Inače, gradnja ovog manastira bila je treća po redu u burnoj istoriji temnićkog kraja.

Turci su 1427. uništili prvu svetinju, podignutu vek ranije, u doba cara Lazara, a 1810. su zapalili i drveni manastir. Sada je, uz obnovu, proširena Crkva Svetog Luke koja predstavlja Saborni hram, a podignuta je i bogomolja posvećena Svetim carevima-mučenicima Lazaru Hrebeljanoviću i Nikolaju Romanovu.

- Njihove figure su izlivene i na novom zvonu, zajedno sa prikazima Svetog Save, Svetog

Simeona i Svetog Sergeja Radonješkog. Na daru izlivenom u Sankt Peterburgu piše i da je to "zvono na uzbunu", jer će opominjati ljude da ne skreću sa puta vere i pravoslavlja, tim pre što se nalazi na zvoniku visokom 28 metara - tumači iguman Aleksej.
 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više