POPIS DUŽI U ČETIRI GRADA? Četiri dana pre kraja evidencije stanovništva, posao na terenu još nije završen

V. C. S.

29. 10. 2022. u 08:26

NEŠTO više od šest miliona građana popisano je do četvrtka uveče, 27. oktobra, potvrdila je za "Novosti" Snežana Lakčević, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku, zadužena za Sektor društvene statistike.

Foto S. B.

Takođe, popisano je nešto više od 3,2 miliona stanova i 2,3 miliona domaćinstava.

U regionima Južne i Jugoistočne Srbije, Vojvodine, kao i Šumadije i Zapadne Srbije popisano je više od 90 odsto stanovništva, dok u Beogradu sve ide sporije, pa je popis tek prešao osamdeset odsto.

- Ostala su još četiri radna dana i ako se ova dinamika nastavi, 31. oktobar biće poslednji dan popisa - rekla nam je juče Lakčevićeva.

Ipak, ona ostavlja mogućnost da se rad na terenu produži za neki dan ukoliko se ponovi situacija iz 2011, kada se u poslednja dva dana javilo dosta ljudi da prijavi kako iz objektivnih razloga nisu popisani. Slična situacija desila se i nekim našim susedima prošle godine, kada su sprovodili svoju evidenciju stanovništva. Te 2011. popisivanje je produženo za pet dana u četiri velika grada: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Od 40.000 popisnih jedinica (teritorijalna jedinica koja obuhvata 80-100 stanova ili kuća) potpuno je popisano 11.000 - kaže Lakčevićeva, i dodaje da će u nekim mestima posao biti završen već za vikend.

- Pošto popisivači rade od osam ujutro do osam uveče, važan nam je ovaj vikend u Beogradu, kada će kod kuće biti zaposleni i studenti, koji do sada nisu popisani. Što se tiče penzionerskih domaćinstava, posao je uglavnom završen.

Foto S. B.

Tekst potpisa

U RZS situaciju, kako je naglasila, prate iz časa u čas, znaju gde treba pojačati rad, a gde ne. Neki popisivači popisali su više od 1.000 stanova, a neki jedva dvocifren broj, pa će im biti potrebna pomoć.

Naša sagovornica je još jednom podsetila da je popis zakonska obaveza i naglasila da podaci neće biti korišćeni u druge svrhe izuzev statističkih i za potrebe istraživanja. Svi podaci biće kriptovani i bezbedni u bazi RZS.

U ponedeljak će se definitivno znati produžava li se popis i za koliko dana ili ne.

Prvi preliminarni rezultati biće, pak, objavljeni za 30 dana.

Snežana Lakčević, Foto Tanjug

TELEFON OTVOREN ZA PRIJAVE

ONI koji se još nisu popisali, da ne bi plaćali kazne za neodazivanje popisu (između 20.000 i 50.000 dinara), mogu da se jave na broj 080 0444 005. Pozivi ka info-centru, gde će operateri zakazati dolazak popisivača, besplatni su i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne i mobilnih mreža, a radno vreme je od 8 do 20 časova.

Pogledajte više