PROBUŠILI MU CREVA, SAD SE BORE ZA ŽIVOT: Marko Stojanović iz Svilajnca otišao na rutinski pregled, a sada je u komi

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 10. 2022. u 10:00

POKUCALA sam na sva vrata, jer želim da Marko stane na noge. Učiniću sve što mogu da bih uspela u tome - kaže za "Novosti" Nikolina Antić iz Svilajnca, čiji se suprug Marko Stojanović (30) bori za život u šok-sobi Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u Beogradu.

Nikolina Antić i Marko Stojanović, Foto Privatna arhiva

Prema njenim rečima, od lekara je juče dobila informaciju da je Marko i dalje u komi.

- Marko je u ponedeljak otišao na kolonoskopiju, jer se već duže vreme žali na nadutost stomaka. Pregled je urađen u Opštoj bolnici u Ćupriji. Kako smo saznali, tokom kolonoskopije probušeno mu je debelo i tanko crevo - tvrdi Nikolina Antić.

- Hitno je prebačen u hiruršku salu. Kada se operacija završila, Marka nisu mogli da probude iz anestezije, uradili su skener, pa su ga poslali u Kragujevac. Rekli su nam da to nije ništa strašno i da ga prebacuju u Kragujevac, jer su tamo bolji stručnjaci. Marko je tada bio u veštačkoj komi, jer, kako su nam objasnili, da je budan trpeo bi nesnosne bolove.

Prema njenim rečima, Marko je ubrzo prebačen na Urgentno odeljenje Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, gde su mu, kaže Nikolina, drenirali pluća, kako bi iz njih izbacili vazduh. Navodi da je tada dobila informaciju da Marko ima tri otekline na vratu, ali da niko ne zna kako su one nastale. Kaže da su joj rekli da mu je povređen jednjak, najverovatnije od tubusa i da mu je oštećeno plućno krilo.

- Nisam lekar i ništa ne mogu da tvrdim, ali tako su nam rekli u kragujevačkoj bolnici.

Sve su nam saopštili usmeno, nismo dobili ništa pismeno, jer je sva dokumentacija sa Markom otišla za Beograd. Marko je u kragujevačkoj bolnici samo prenoćio, a u Beograd je prebačen zato što su nam lekari naglasili da ne žele da se igraju mladim životom i da ga šalju za Beograd, jer su tamo stručniji lekari - dodaje Nikolina.

U Opštoj bolnici u Ćupriji potvrđeno je za naš list da će biti utvrđeni svi detalji ovog slučaja. Dr Slobodan Gajić, direktor Bolnice, kaže za naš list da je odmah sproveden vanredni unutrašnji stručni nadzor u pružanju zdravstvene zaštite pacijentu, da je medicinsko osoblje dalo pismene izjave i da će svi biti usmeno saslušani. Izveštaje će poslati Minstarstvu zdravlja.

- Prilikom kolonoskopije uvek može da dođe do neželjenih medicinskih komplikacija.

Opšta bolnica u Ćupriji, Foto Z. Gligorijević

Kao i kod svake invazivne metode, poput koronarografije, tokom koje može da pukne koronarna arterija, a kod gastroskopije je moguća povreda jednjaka i želuca - navodi dr Gajić.

Anita se nada da će se njen suprug oporaviti i iz ove teške situacije izaći bez ozbiljnijih posledica. Dodaje i da ga kod kuće čeka njihov petnaestomesečni sin Mateja, te da Marko ima i desetogodišnju ćerku iz prvog braka.

RIZIK I KOD NAJSTRUČNIJIH

KOLONOSKOPSKI pregled radi se rutinski, ali nosi i određene rizike.

- To je metoda koja, kad god se primenjuje, nosi rizik od probijanja zida creva - objašnjava ugledni beogradski hirurg.

- Dakle, bez obzira na stručnost, rizik postoji kod svakog pacijenta.

Tek detaljna istraga može da pokaže da li je kod Stojanovića bilo lekarske greške ili ne. I. K.

Pogledajte više