UNIVERZITET AMINOVAO BLAGOSLOV: Promenjen statut UB, rešen problem na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Lj. B.

28. 10. 2022. u 09:14

STATUT Univerziteta u Beogradu usklađen je sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je ranije izmenjen u delu koji se odnosi na davanje blagoslova na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Pravoslavni bogoslovski fakultet, Foto P. Milošević

Izmene je prethodno usvojio Senat Univerziteta, da bi ih pre dva dana usvojio i Savet univerziteta. Za usvajanje su glasali svi članovi Saveta, dok je protiv bio predsednik ovog tela prof. dr Aleksandar Popović. On je istakao da je rešenje kojim se u zakon uvodi institut blagoslova duboko pogrešno i protivustavno.

Usklađivanjem univerzitetskih propisa sa zakonskim izmenama okončan je slučaj koji je više od dve godine potresao Univerzitet u Beogradu. Kamen spoticanja bio je to što je Bogoslovski fakultet zahtevao da u svom statutu zadrži pravo davanja blagoslova na upis studenata i zapošljavanje nastavnika, što se kosilo sa statutom Univerziteta. Deo akademske zajednice tome se oštro protivio, smatrajući da se time krši autonomija Univerziteta.

Rešenje je pronađeno tako što je izmenjen Zakon o visokom obrazovanju u koji je uveden institut blagoslova Svetog arhijerejskog sinoda SPC za upis na studije, zasnivanje radnog odnosa i prestanak radnog odnosa koji bi važio za Bogoslovski fakultet.

- Visokoškolske ustanove koje ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica ovlašćene su da opštim aktom propišu kao neophodan uslov saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za učešće u konkursu za izbor nastavnika i saradnika, kao i saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika - navedneo je u zakonu.

Prema pomenutom predlogu, da bi neko uopšte postao profesor obavezno mora da dobije saglasnost Crkve ili verske zajednice.

- Nastavniku kome je povučena saglasnost za službu učenja na osnovu ovog zakona prestaje radni odnos - stoji u zakonu.

DELU SAVETA ISTIČE MANDAT

MANDAT članovima Saveta koji dolaze sa Univerziteta ističe u novembru, a 26. novembra ovo telo bi trebalo da dobije nove članove i novog predsednika koji će zameniti aktuelnog prof. dr Aleksandra Popovića. Savet ima 41 člana, od kojih je 23 predstavnika Univerziteta, 12 članova imenuje Vlada Srbije, a šest bira Studentski parlament UB.

Pogledajte više