DOK SANJAJU EVROPU, U ŠATORU ČEKAJU ZIMU: Hiljade migranata špartaju ulicama severne Vojvodine

Jelena Lemajić

23. 10. 2022. u 11:06

KADA je Subotičanka M. T. htela da se vrati iz Beograda u Suboticu, ni u jednom autobusu nije bilo mesta da overi povratnu kartu. Nije mogla da kupi ni za nekog drugog prevoznika.

Foto J. Lemajić

Sve je bilo rasprodato, jer su autobusi puni migranata koji dolaze na sever Vojvodine.

- Kažu da se autobusi popune za 20 minuta. Dovezli su još jedan autobus i on se odmah popunio. Jedva sam nekako izmolila vozača da me pusti, sedela sam tik iza njega, samo on i ja smo bili naši državljani. U Novi Sad čak nismo ni svraćali jer su svi putnici išli do Subotice - priča nam ova Subotičanka.

Ako iz prestonice svakodnevno za Suboticu krene u proseku 15 autobusa, nije teško izračunati koliko migranata stigne na sever Vojvodine. Tamo ih odmah sačeka policija koja ih usmeri ka Prihvatnom centru, gde mogu da se registruju i da borave. Međutim, tamo su svi kapaciteti već popunjeni. U Prihvatnom centru, koji može da primi 160 ljudi, trenutno boravi više od 400 migranata, koji su smešteni u improvizovanim šatorima.

Kako smo se i sami uverili, oni tamo operu veš, obave ličnu higijenu i odmore se, ali se vrlo kratko tu zadrže. U neposrednoj blizini ih već čekaju taksisti koji ih voze do grada, a potom i same granice sa Mađarskom, da odatle pokušaju da se domognu Evropske unije. Oni sa plićim džepom to obavljaju pešice, ili do Horgoša dolaze autobusom.

- U Africi je veoma loša situacija. U Tunisu ne mogu da radim i zato hoću da dođem do Austrije. Tamo je već nekoliko ljudi koje poznajem, oni su imali sreće, nadam se da ću i ja - kaže nam Rihad iz okoline Rabata.

- Da li se bojim zime? Ne, verujem da ću tada već biti na nekom drugom mestu.

Zbog toga je migranata mnogo više i na ulicama Subotice. Sreću se u svim delovima grada - na pijaci, u prodavnicama, kafićima... O šumi na Makovoj sedmici da i ne govorimo.

Incidenata sa našim građanima za sada nema, ali se iz šume sve češće čuju odjeci vatrenog oružja.

Da se u poslednje dve nedelje beleži povećan priliv migranata u Suboticu potvrdio je i Bojan Šoralov, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, koji ističe da su sve bezbednosne službe angažovane u rešavanju ovog problema.

- Početkom jula, pri MUP je formirana specijalna udarna grupa koju predvodi žandarmerija, a koja i dan-danas funkcioniše u našem gradu. Ova grupa, između ostalog, prati veće grupe migranata - objašnjava Šoralov.

- Znam da je građanima neprijatno kada migranti prolaze njihovom ulicom, ali svakako ih molim da ne preduzimaju nikakve samostalne korake, već da puste policiju da radi svoj posao i da veruju žandarmeriji koja je prisutna svakodnevno.

Kako je zima na pragu, neophodno je da se prilagode uslovi boravka u Prihvatnom centru.

- Iako je Prihvatni centar prebukiran, mi na ulicama nemamo neregularne migrante, odnosno one bez dokumenata, njih šaljemo u druge objekte za tu namenu - kaže naš sagovornik i dodaje da je na sastanku sa predstavnicima vojske, policije i informativnih agencija tražio veći broj bezbednosnih snaga na ulicama Subotice.

- Cilj je da imamo više pripadnika bezbednosnih službi kako bi se ublažile posledice činjenice da je veliki priliv i prolaz migranata kroz naš grad.

Subotica je za njih samo usputna stanica. O tome svedoče šatorska naselja koja se prostiru uz samu granicu od Bačkih Vinograda preko Selevenjske šume, koja je inače zaštićeno prirodno dobro, do Horgoša. Sa Avganistancima i Pakistancima, sada su tu i migranti koji dolaze iz Maroka i Tunisa. U svakom od šatora je desetak migranata koji vrebaju priliku da pređu žičanu ogradu, kojom je opasana srpsko-mađarska državna međa.

MAĐARI HAPSE

PROŠLOG vikenda pripadnici mađarske policije i vojske, intervenisali su protiv 1.992 osobe koje su nelegalno prešle granicu te zemlje - saopštila je Državna policija Mađarske. Oni su sve njih vratili preko ograde. Tokom nedelje na teritoriji čitave države su uhapšene i vraćene 4.794 osobe, koje su nelegalno boravile u Mađarskoj.

KONTROLA UGOSTITELjA

NA terenu su i sve inspekcijske službe, koje kontrolišu i sankcionišu ugostiteljske objekte i sve one koji pružaju uslugu smeštaja migrantima sa lažnim dokumentima ili bez njih.

- Do sada je zatvoreno 12 objekata. Uglavnom zbog usluge prenoćišta migrantima koji su posedovali lažna dokumenta, ili uopšte nisu ni imali papire. Sve inspekcije su angažovane u rešavanju ovog problema i nastaviće time da se bave i u narednom periodu - zaključuje Šoralov.

Pogledajte više