Svečana akademija povodom 75 godina uspešnog rada instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi“

Promo

21. 10. 2022. u 18:50

SVEČANOM akademijom u prostorijama MTS dvorane, obeleženo je 75 godina uspešnog poslovanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Foto: Promo

Prisutni na akademiji su imali priliku da se osvrnu na korene nastanka Instituta, projekte i na značajne stručnjake koji su učestvovali u razvoju Instituta kroz decenije. Od svog osnivanja 1947. godine Institut je bio uključen i uspešno je implementirao velike i složene projekte u Srbiji i okruženju, ali i brojnim državama širom sveta, čime je stekao međunarodni renome.

Generalni direktor Instituta, prof.dr Dejan Divac naveo je da su, na osnovu rezultata brojnih istraživanja koja su obavljena u Institutu izgrađeni gotovo svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima.

- Institut se danas razvio u savremenu tržišnu kompaniju, sa veoma širokom lepezom delovanja, dominantno u razvojnom i istraživačkom domenu u vezi sa svim aspektima upravljanja vodama, a takođe i u praktičnoj sferi projektovanja, izgradnje i održavanja kapitalnih vodoprivrednih, energetskih i infrastrukturnih objekata i sistema. Na temeljima rezultata rada prethodnih generacija, sadašnjim i budućim zaposlenima Instituta ostaje privilegija, dužnost i obaveza da nastave i unaprede naučno-istraživački rad Instituta u godinama i decenijama koje slede. Zaostavština naših prethodnika je od neprocenjivog značaja. Mi je baštinimo kako bismo je zajedno sa našim dostignućima predali generacijama koje će nas naslediti. Obećavamo da ćemo tu zlatnu nit započetu još pre 75 godina, sačuvati i ojačati - rekao je prof. dr Dejan Divac.

Direktor Divac je istakao da je godišnjica obeležena i izdavanjem monografije, kojom je obuhvaćen celokupni istorijat Instituta, a kao omaž posvećen radu prethodnih generacija, posebno je pozdravio dva živa simbola istorije Instituta, nekadašnje direktore iz osamdesetih i devedesetih godina, Lazara Jovanovića i Jelisavetu Muškatirović.

Povodom 75 godina od osnivanja Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, generalni direktor prof. dr Dejan Divac uručio je priznanja predstavnicima institucija – Vladi Republike Srbije, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, JP Elektroprivreda Srbije i Javnom vodoprivrednom preduzeću Srbijavode za podršku, poverenje i uspešnu dugogodišnju saradnju.

Svečanosti je prisustvovao i gospodin Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je tom prilikom u ime Vlade Republike Srbije, 2/2 primio povelju zahvalnosti i ukazao da u srpskom naučnom prostoru ne samo da deluje, nego je i veoma priznat Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi. Institut je bio neprocenljiv resurs za velike društvene promene koje su se dešavale godinama unazad.

- Želeo bih da ukažem da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da radi kako na strateškim dokumentima, tako i na stvaranju uslova da naši instituti budu u funkciji razvoja naše zemlje i privrede i da nastave onim putem koji je trasiran svih ovih godina i prethodnih decenija. Ovakvi instituti su taj kvalitet i dragocenost. Institut Jaroslav Černi je jedan od stubova naučnog razvoja u oblastima voda i jedan od najsvetlijih primera primene nauke i usmerenosti ka unapređenju naučnog i tehnološkog razvoja. Ono što očekujemo od Instituta jeste, ne da samo ima svoje mesto, već i da sve što je učinjeno bude baštinjeno i da nastavimo dinamičnijim koracima u budućnosti - istakao je Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Akademiji su prisustvovale brojne zvanice iz akademske i poslovne zajednice, kao i mnogobrojni prijatelji, saradnici i zaposleni Instituta.

O INSTITUTU ZA VODOPRIVREDU „JAROSLAV ČERNI“

Institut za vodoprivredu ,,Jaroslav Černi'' osnovan je 1947. godina, kada je u okviru Srpske akademije nauka formiran Hidrološki institut. Iste godine je u okviru saveznog Ministarstva za elektroprivredu osnovana Hidraulička laboratorija, iz koje je 1950. godine nastao Hidroenergetski zavod. Ubrzo su pod okriljem Srpske akademije nauka spojene ove dve institucije i formiran je Hidrotehnički institut „Inž. Jaroslav Černi". Ovaj Institut se 1959. godine spaja sa Institutom za vodoprivredu Srbije i tako nastaje današnji Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Institut je kroz protekle decenije uvek predstavljao okosnicu naučno-istraživačkog rada u oblasti voda na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije. Od kada je osnovan, pa sve do danas, Institut je učestvovao u razvoju kapitalnih hidroenergetskih sistema, projektovanju složenih infrastrukturnih rešenja za regulaciju reka i brojnim projektima u oblasti upravljanja kvalitetom voda, hidrotehničkog uređenja prostora, upravljanja bezbednošću brana i dr. U realizaciji više hiljada studija, analiza, projekata i strateških dokumenata, Institut je uvek težio da primenjuje najsavremenije naučne metode i dostupne tehnologije i alate, uvek pod budnim okom vodećih domaćih i inostranih stručnjaka uz neprekidnu saradnju sa najznačajnijim institucijama širom sveta.

Pogledajte više