BATA OD BRONZE U SOPOTU: Spomenik legendarnom srpskom glumcu Velimiru Živojinoviću biće otkriven sutra u varoši na Kosmaju

S. Vidačković

19. 10. 2022. u 10:33

SPOMENIK legendarnom jugoslovenskom i srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (1933-2016) biće otkriven sutra, na Dan oslobođenja Beograda, ispred Centra za kulturu u Sopotu.

Miljko Živojinović i Slobodan Jeremić pored Batinog spomenika, Foto S. Vidačković

Mada je bronzana figura proslavljenog Valtera u prirodnoj veličini, dok obučen u šumadijsku narodnu nošnju sedi na klupi, trebalo da bude postavljena u julu, dok je trajao jubilarni filmski festival "Sofest", to je odloženo zbog tehničkih poteškoća koji su nastali tokom izrade kipa.

Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i umetničke livnice "Braća Jeremić" iz Vrčina, koji su realizovali ideju predsednika beogradske opštine Sopot Živorada Žike Milosavljevića.

I "Novosti" su prisustvovale finalnim radovima na spomeniku, koji su završeni proteklog vikenda.

- Za sam kraj ostavili smo finese i patiniranje spomenika. Bata je u prirodnim dimenzijama, sedi na klupi, kako bi poštovaoci njegovog dela mogli da se fotografišu s njim. Ovo je prvi spomenik Živojinoviću koji smo radili na inicijativu Žike Milosavljevića i drago nam je zbog toga. Mnogo smo se trudili i nadamo se da će javnost biti zadovoljna, baš kao što smo mi - kaže Slobodan Jeremić.

Ni predsednik Opštine Sopot ne krije oduševljenje. Mada je Bata iz Koraćice koja pripada Mladenovcu, Milosavljević kaže da je to najmanje što mogu da urade za svog komšiju s druge strane Kosmaja.

- Spomenik će biti otkriven sutra, na Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Ujedno, taj datum se poklapa i sa tematikom mnogih Batinih ratnih filmova pa imamo lep povod a organizovaćemo i kulturno-umetnički program. Drago mi je što su članovi porodice Živojinović bili tu i sarađivali u celom procesu oko spomenika. Bata jeste iz Koraćice ali je osnovao filmski festival u Sopotu i nagrada za najbolju mušku ulogu nosi njegovo ime. Ostavio je dubok trag u našoj kinematografiji i jedan je od onih zbog kojih nas vole i mnogi stranci, pogotovo Kinezi - kaže nam prvi čovek Sopota.

Utiske o spomeniku sa nama je podelio i Batin sin Miljko. Kazao nam je da je ovo prvi spomenik njegovom ocu za šest godina, koliko je prošlo od Valterove smrti.

- Oduševljen sam. Mislim da su vajar Ranko Đanković i livnica "Jeremić" napravili pun pogodak sa ovom skulpturom. Drago mi je što je u srpskoj narodnoj nošnji, jer on potiče iz tog kraja, od Koraćice do Sopota nema ni 10 kilometara. Nije klasičan spomenik, nego sedi na klupi i pruža mogućnost da se pored njega slikaju svi koji žele. Nekima će ubuduće biti i šifra za sastajanje: "Vidimo se kod Bate". I kada bude "Sofest", on će na samom ulazu u festivalsku dvoranu sve glumce dočekivati, pozdravljati, ispraćati...

Hvala i Žiki Milosavljeviću, koji je imao viziju da se jednom našem velikanu odužimo na ovaj način - kaže Miljko Živojinović.

Velimir Bata Živojinović, Foto V. Danilov

OBNOVLjEN OSKRNAVLjENI MURAL

OBNOVLjEN je i mural sa Batinim likom na zidu pored ulaza u Beogradsko dramsko pozorište, kojeg su pre dvadesetak dana oskrnavili nepoznati vandali. Na zidu u kraju gde je Bata proveo ceo svoj život i pored teatra u kome je počeo karijeru, umetnik Milan Milosavljević Deroks za sat je ponovo oslikao Batin lik, kako mnogi tvrde, bolji od prethodnog. Mural će biti pod video-nadzorom i premazan specijalnom zaštitnom smesom.

UZ VALTERA USKORO MIRA STUPICA

OD Žike Milosavljevića saznajemo da će se bronzanom Valteru uskoro "pridružiti" i slavna Mira Stupica. Za njenu skulpturu već je urađeno idejno rešenje.

- Tako ćemo zaokružiti celinu koja se tiče Festivala, jer priznanje za najbolju glumicu nosi ime po Miri Stupici.

Pogledajte više