"PJER" JE DRŽAVNO PRVENSTVO U KARIKATURI: U Galeriji "Progres" otvorena izložba 111 najboljih radova pristiglih na ovogodišnji konkurs

Marina Mirković

18. 10. 2022. u 10:44

STOTINU i jedanaest najboljih prikaza naše svakodnevice, pristiglih na ovogodišnji konkurs "Novosti" za najbolju novinsku karikaturu "Pjer", uz dvanaest odabranih radova mladih karikaturista, od juče je izloženo u Galeriji "Progres".

Foto: I. Marinković

U ambijentu postavke, koja je dostupna publici do 22. oktobra, sinoć su laureatima 55. "Pjera" uručene plakete sa likom velikog Pjera Križanića koje im je, praćene novčanim iznosom, predao generalni direktor "Novosti" Nedeljko Krsmanović.

- Ako kažu da slika vredi hiljadu reči, za karikaturu bi to moralo da važi i to mnogo puta multiplikovano - započeo je svoje obraćanje Krsmanović. - Više je razloga za to, slika je stvar trenutka, dok je za karikaturu neophodno ne samo promišljanje, već i specifična veština. "Novosti" već decenijama prepoznaju, podstiču i nagrađuju tu veštinu slikanja i osoben likovni izraz ali i promišljenost autora, društvenu, političku, kulturnu... Karikatura ima svoje važno mesto u "Večernjim novostima", ona listu daje pečat, i tako će ostati. Očekujemo da karikaturisti nastave ovako i još jače da udaraju, na stranicama "Novosti" koje su uvek uz karikaturu.

Inače, sinoćnji događaj označio je uvod ne samo u Festival "Novosti" već i u godinu jubileja u kojoj naša kuća obeležava 70 godina postojanja.

Foto: I. Marinković

Dobitnik Zlatnog "Pjera" Vladislav Filipović, mada smatra da je san svakog ovdašnjeg karikaturiste upravo ova nagrada, kaže da i dalje jedva da može da poveruje da ju je upravo on osvojio. Otkrio nam je da je on drugi u porodici ko se diči priznanjem sa imenom velikog Križanića - njegova ćerka ovenčana je, naime, opštinskim rakovičkim priznanjem za karikaturu "Mali Pjer".

- Veoma sam zahvalan žiriju što je kao najbolji rad izdvojio baš moj prikaz Justicije, jedan od tri koja sam poslao, pri čemu su druga dva bila vrlo "lokalnog" dometa, dok je nagrađena karikatura jednako razumljiva i u Azerbejdžanu ili Kini - kaže Filipović. - Zahvalan sam i portalu Kosovo onlajn koji mi daje odrešene ruke i vetar u leđa u mom radu.

Jovo Škomac, koji je pre 12 godina ovenčan zlatom na konkursu u kome učestvuje "ni sam ne pamti koliko dugo", ove godine je poneo Srebrnog "Pjera" za karikaturu "Žetva" .

- Ko god šalje radove, nada se i nekoj nagradi, što ne znači da nas one svaki put prijatno ne iznenade - kaže i Škomac, koji godinama šalje po nekoliko raznovrsnih radova.
Još jedan veteran "Pjera", Goran Ćeličanin, koji kod kuće ima "triling Pjerova", sve tri prve nagrade, sinoć im je pridružio i svog drugog Bronzanog "Pjera" za karikaturu na temu sukoba generacija i odnosa prema ordenju.

Foto: I. Marinković

- Prvi put se moj rad obreo u katalogu "Pjera" davne 1981. godine - kaže Ćeličanin. - Prema ovom konkursu imam poseban odnos, smatram ga državnim prvenstvom u karikaturi, i uvek posebno pripremam radove za "Pjer", trudeći se da ne budu aktuelni samo ovde i samo sad.

Za Filipa Karana (24), koji je već treći put proglašen za najboljeg mladog karikaturistu "Pjera", ovo je svojevrsni ispraćaj iz juniorske konkurencije, budući da ovaj student dizajna karaktera za video-igre i filmove od iduće godine prelazi među seniore.
- Učestvujem svake godine i trudim se da radovi budu aktuelni, ali i univerzalno "čitljivi", kakav je i ovog puta nagrađeni "Prozor" - kaže Karan.

"Pjer" je legendarni konkurs i važna stvar, smatra i Aleksandar Đorđević, dobitnik prestižnog priznanja za portret koje nosi ime legendarnog Ranka Guzine, i dodaje:
- "Pjer" dugo traje i opstaje, i to je lepo. Karikatura, novinska karikatura je bitna, samo mi je žao što je više nema, ali "Pjer" je čuva. Zato mi je velika čast što učestvujem na ovoj izložbi, a još veća što sam dobio nagradu. Kada dobijete nagradu koja nosi nečije ime to pojačava stvar, imponuje vam više, a Guzina je bio veliki majstor. Meni je likovni pristup najvažniji, crtački, crtež slobodnom rukom, ne mogu drugačije. Kada vidim neku karikaturu najvažnije mi je da mi crtež prija, pa onda sve ostalo. Kod portreta pokušavam da uhvatim karakter, neki zez, koji nekoga definiše, ne mora sasvim da liči, ako se to desi, uspelo je. Slučajno se pogodilo da je ove godine 20 godina od smrti Bate Stojkovića, tako da je ovo i u njegovu čast, posveta jednom od najvećih glumaca. Kad sam bio mali, onaj lik što ga stalno nervira Pink Panter mi je bio isti Bata, to mi je uvek bilo zabavno. To bi bio dobar portret Bate Stojkovića.

Foto: I. Marinković

Selektor izložbe, majstor karikature Tošo Borković, rekao je da se u ovo, kao i u svako drugo vreme, ljudi pitaju da li da plaču ili da se smeju - a najbolje je da plaču od smeha!
Borković je zaslužan za odabir 123 izložena i u katalog uvrštena rada, od 412 pristiglih. U drugom delu galerije "Progres" od sinoć je u toku i izložba svih radova koji su poneli Zlatnog "Pjera" od davne 1967. godine.

Profesionalni žiri

O nagradama 55. "Pjera" odlučivao je žiri u kome su, pored prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog "Pjera" Dragoslava Janoševića i poznatog crtača i ilustratora Dušana Pavlića, bili i književnica Vesna Kapor (laureat uglednog priznanja "Meša Selimović", koje dodeljuje naša kuća), satiričar "Novosti" i pisac Bojan Ljubenović, te glavni i odgovorni urednik "Novosti" Milorad Vučelić.

Pogledajte više