"PORFIRIJE, PORFIRIJE!" Snimak patrijarha i devojčice u Vukovaru širi se društvenim mrežama (VIDEO)

Novosti online 18. 10. 2022. u 07:43

PATRIJARH Porfirije boravio je u nedelju u Vukovaru prilikom osvećenja obnovljenog Sabornog hrama, a jedan snimak njegove šetnje Vukovarom postao je viralan na društvenim mrežama.

Foto: Printskrin Tviter/@dalm_berekin

Prolazeći kroz masu uzeo je u naručje devojčicu koja je, videvši ga, počela radosno da viče: „Porfirije, Porfirije!"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u Vukovaru da se „moramo moliti za svakog postradalog, za svaku nevinu žrtvu u ovom gradu i za sam grad Vukovar jer su molitva i hrišćansko praštanje jedini put isceljivanja svih i najvećih i najmanjih rana koje mogu da snađu čoveka”.

- Zato vas pozivam sve danas da upalimo sveću za svu našu postradalu pravoslavnu braću i sestre, ali isto tako da upalimo sveću za sve nevino postradale Hrvate rimokatolike, da se pomolimo za našu postradalu braću i sestre ali isto tako i za postradale rimokatolike Hrvate - rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da su „pred Bogom svi ljudi isti bez obzira na to kom narodu i veri pripadaju, Bog ne obraća pažnju na to da li se neko zove Mate ili Matej, Josip ili Josif, Ivan ili Jovan, nego prepoznaje samo onoga koji ima čisto, smireno i milostivo srce i samo onog ko i pored svih prepreka tvori i gradi mir”.

BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA - Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu "Večernjih novosti"

Pogledajte više