DEČAKU POZLILO, USPEŠNO SE OPORAVLJA NA KLINICI U TIRŠOVOJ: Prinudno sletanje aviona na aerodrom "Nikola Tesla" zbog medicinskih razloga

B. B.

16. 10. 2022. u 21:11

DRAMA koja će, po svemu sudeći, imati srećan kraj, odigrala se juče, u prepodnevnim satima, na nebu iznad Beograda. Avion kompanije SunExpress, u 9.26 je prinudno sleteo na pistu Aerodroma "Nikola Tesla", pošto je desetegodišnjem dečaku pozlilo.

Foto Petar Milošević

Zahvaljujući brzoj reakciji, najpre lekara i medicinskih sestara u ambulanti na aerodromu, detetu je pružena prva pomoć, a zatim ga je Hitna pomoć prevezla u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. On je zadržan u bolnici, a avion je nastavio let.

Kako je "Novostima" potvrđeno u klinici, mališan nije u životnoj opasnosti, stabilnog je zdravstvenog stanja i tokom jučerašnjeg dana je zadržan na opservaciji. Koliko će dete ostati u bolnici, odlučiće lekarski tim, u zavisnosti od njegovog oporavka. Detalje zašto je dečaku pozlilo, nisu želeli da iznose u javnost, a nezvanično se pominje da je desetogodišnjak više puta povraćao, što je dovelo do kolabiranja.

- Let avio-kompanije SunExpress na liniji Antalija - Cirih, sa 185 putnika i šest članova posade, vanredno je u 9.26 sleteo u Beograd zbog medicinskih razloga - potvrdili su iz Aerodroma "Nikola Tesla". - Sve relevantne aerodromske službe su reagovale u najkraćem mogućem roku i putnik i njegova pratnja su upućeni u nadležnu medicinsku ustanovu na dalje zbrinjavanje. Avion je u međuvremenu nastavio putovanje ka odredištu.

Kada se dogodi da avion mora vanredno da sleti, jer je nekom od putnika pozlilo, odmah reaguje lekarski tim u aerodromskoj ambulanti. Medicinska ekipa odlazi do aviona, preuzima pacijenta, ukazuje mu neophodnu prvu pomoć. Dok su oni "na terenu", već je pozvana Hitna pomoć, koja obaveštava Urgentni centar ili neku drugu bolnicu, tako da se veoma brzo sve ustanove povežu, kako se ne bi izgubio nijedan minut da se nekom spasi život. Lekari u vazdušnoj luci imaju oko 15 intervencija dnevno, kada im se obrati putnici koji imaju neke tegobe.

Pogledajte više