U "SIVOM DOMU" BUDUĆNOST IM VIŠE NIJE CRNA: "Novosti" u Zavodu za vaspitanje dece i omladine, koji je proslavila čuvena serija

B. Borisavljević / P. Novović

16. 10. 2022. u 18:30

TEK što su zakoračili na pozornicu života, dobili su ulogu "loših" junaka. Zaboravljeni od najmilijih i ostavljeni nisu imali šansu da pokažu da su isti kao i njihovi vršnjaci.

Foto Z. Jovanović

Umesto zagrljaja i poljupca, neki od njih su dobijali šamare i vređanje, za parče hleba pojedini su se smrzavali na kaldrmi sa ispruženom rukom, bes i revolt ponekad su "smirivali" tučom... Iako mali, bič života im je naneo duboke rane. Svoju mirnu luku, čistu sobu, reč podrške, obrazovanje, našli su u Zavodu za vaspitanje dece i omladine na beogradskom Voždovcu.

Poznat po kultnim scenama iz filma "Specijalno vaspitanje", nekadašnji dom "Vasa Stajić", sada je gotovo neprepoznatljiv. Iz godine u godinu, uslovi boravka su sve bolji. Naša ekipa zatiče nekoliko dečaka i devojčica dok igraju košarku, badminton. Dočekuju nas sa osmehom. Ni po čemu se ne razlikuju od ostalih tinejdžera. U sobama je nov nameštaj, a na raspolaganju im je sređeni dnevni boravak sa kompjuterskom opremom i televizorom, internet klub, fiskulturna sala, teretana na otvorenom...

Anita Buzejić Šubarić, Foto Z. Jovanović

Prema rečima Anite Buzejić Šubarić, v. d. direktora, u Zavod deca dolaze po uputu Centra za socijalni rad, ako se radi o problemima u ponašanju, kao i na osnovu odluke suda o izrečenoj vaspitnoj meri zbog učinjenog krivičnog dela. Štićenici su uzrasta od sedam do 21 godine. Postoje tri vaspitne grupe, dve muške i jedna ženska. Trenutno najmlađi "stanar" ima 14, a najstariji 17 godina. Dolazak u zavod, svako od njih, prihvata različito.

- Neki su u otporu, a neki su sa nestrpljenjem čekali dolazak u Zavod, iz razloga što su im egzistencija i bezbednost bili ugroženi u matičnoj sredini - kaže Anita Buzejić Šubarić.

- Otpor se, uglavnom, ispoljava kršenjem pravila ustanove, što se najčešće dešava u prvih nekoliko dana od prijema. Vremenom se, kroz razgovor i upoznavanje, to prevaziđe. Po dolasku, sa svakim korisnikom se obavlja razgovor u kome se informiše o pravima i obavezama, načinu funkcionisanja u ustanovi i dnevnom režimu rada, za šta su zaduženi stručni tim i vaspitači.

Foto Z. Jovanović

Ima i onih koji odmah po dolasku svoj revolt izražavaju bekstvom. U takvim slučajevima nakon ponovnog povratka, donosi se individualni plan, kako bi se korisniku pružila dodatna podrška. Naša sagovornica navodi da deci najteže pada odvojenost od matične sredine, poštovanje pravila ustanove, odlazak na nastavu, učešće u individualnom i grupnom radu...

- Većina dece dolazi iz disfunkcionalnih porodica, roditeljima je potpuno ili delimično oduzeto roditeljsko pravo. Takođe, kod nas se upućuju i mališani iz hraniteljskih porodica, kao i iz domova za decu bez roditeljskog staranja. Neretko se događa da su korisnici doživeli neki vid vršnjačkog nasilja, ili su počinioci istog - kaže direktorka.

Vaspitna mera koja im se izriče traje od šest meseci do dve godine. Na svakih pola godine radi se preispitivanje, što uglavnom zavisi od uspešnosti korigovanja ponašanja.

Vaspitači vode brigu o fizičkom, psihičkom, socijalnom i emotivnom razvoju korisnika.

Oni su deci kao porodica i za njih su dostupni 24 časa. Nažalost, u većini slučajeva, deca su odbačena od članova svoje porodice, retko se dešava da odlaze kući za vreme raspusta i praznika ili da ih najbliži posećuju. Stari štićenici Zavod ne zaboravljaju, pa često dolaze i pomažu donacijama.

Foto Z. Jovanović

U KREVET u 22

KORISNICI ustaju oko pola osam, spremaju se za školu, doručkuju, odlaze na nastavu. Po povratku sa časova, imaju vreme da se odmore, sledi ručak i šetnja ako žele. Vaspitači organizuju radionice i sportske aktivnosti. Noćni režim podrazumeva da svi budu u sobama do 22, a tokom leta u 23 časa.

Imaju svoju kuhinju i trpezariju, dnevni boravak sa kompjuterima, internet klub, teretanu na otvorenom..., Foto Z. Jovanović

DOBRO OPREMLjENI KABINETI

U OKVIRU ustanove nalazi se i škola "Vožd" za decu sa problemima u ponašanju za osnovno i srednje obrazovanje. Diploma koja se stiče je verifikovana od Ministarstva prosvete i identična izdatim u ostalim školama. Kabineti su dobro opremljeni, a program je koncipiran da imaju tri dana praktične nastave. Škola nudi više obrazovnih profila i deca se mogu školovati za zanimanja pripremač namirnica, auto-limar, auto-zavarivač, frizer, šivač-krojač. Ukoliko korisnik ima potencijala, može da upiše i željenu školu u gradu.

Pogledajte više