OBLIZUJU SE I VEGANI: Preporučeno 30 domaćinstava gde goste čeka obogaćena ponuda (FOTO)

M. P.

14. 10. 2022. u 11:11

BUDUĆI gosti etno-sela u šest opština "maljenskog prstena", sa južne strane Divčibara, mogu da računaju na novu gastronomsku ponudu.

Foto Privatna arhiva

Pored već tradicionalne sjajne domaće kuhinje, imaće priliku da im na tanjirima budu servirana - vegetarijanska i veganska hrana! Komšije preko brda, koji godinama ugošćavaju turiste, okupili su se u selu Kosjerićka Mionica kako bi svoje znanje i veštine proširili na jedan sasvim novi način.

Korona je donela nove tipove gostiju, pa i nove zahteve za hranom, u čemu se ne snalaze najbolje. Zato je Željko Sredić iz udruženja "Vesnik" iz Kosjerića koji se već 20 godina porodično bavi ovim poslom u etno-selu "Gostoljublje", došao na ideju da pokuša da zajedničke probleme prevaziđe zajedno sa svojim kolegama.

Uz pomoć Nenada Gladića (Lepog Brke) i Momčila Conića, profesora gastronomije iz Leskovca, organizovao je interaktivnu radionicu za pripremu vegetarijanske i veganske hrane. Oko 30 predstavnika i predstavnica turističkih domaćinstava bilo je podeljeno u šest radnih grupa. Na programu obuke je bilo spremanje 12 slatkih i slanih obroka. Svi obroci su profesionalno fotografisani, pa će uz recepte domaćicama biti podeljeni u vidu kataloga koji mogu iskoristiti u svojoj kuhinji. Lepi Brka i Momčilo Conić složili su se da su domaćice majstori u svom poslu i da je trebalo samo napraviti iskorak od tradicionalnog i dati mašti na volju. Jedva su čekale domaćice na kraju da probaju slatku proju ili kolač sa mlevenim paradajzom.

Željko je svoju ideju predstavio u vidu projekta "Zeleni prsten Maljena" koji je delom podržala i ambasada SAD. Ovako malo područje specifično je po tome što ga administrativno pokriva šest opština (Valjevo, Mionica, Ljig, Gornji Milanovac,Požega i Kosjerić). Iscepkana ponuda turističkih organizacija koje promovišu isključivo svoje administrativno područje godinama ne stvara jasnu sliku za turiste. Jedan od primera su Taorska Vrela, jako zanimljiva destinacija za sve ljubitelje prirode, posebno planinare. Nalaze se na oko 20 km od centra Kosjerića, ali administrativno pripadaju opštini Valjevo, čiji je centar udaljen oko 50 kilometara. Tako Kosjerci svoje turiste redom šalju do Taorskih vrela, ali ih TO Kosjerić ne promoviše, jer pripadaju Valjevu.

Turiste retko zanimaju administrativne granice opština. Oni traže dobro mesto za izlet udaljeno do sat od mesta boravka. Žele da obiđu manastir, pećinu, vodopad, jezero i svrate na domaćinski ručak u neko seosko turističko domaćinstvo. Ovakvi izleti jako su zanimljivi za pojedinačne porodice, ali i često za organizovane grupe koje borave u hotelima na Divčibarama ili pomenutim opštinama. Do sada ih niko nije ponudio kao turistički proizvod. Projekat će omogućiti da na onlajn mapi "Zeleni prsten Maljena" pojedinci i grupe mogu izabrati sebi zanimljive lokacije za izlet i na kraju svratiti u neko od 30 preporučenih domaćinstava bar na slatku proju sa novog maljenskog menija.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pogledajte više