POČINJU DA PUŠE SA 15 GODINA: Zabrinjavajući trend konzumiranja elektronskih cigareta i nargila kod maloletnika u Srbiji

E. B. T.

13. 10. 2022. u 09:20

KOD maloletnika u Srbiji sve je popularnije konzumiranje elektronskih cigareta i nargila.

Foto Shutterstock

Mnogi veruju da su ovi proizvodi prilično bezopasni, ali i oni sadrže štetne komponente koje se nalaze i u tradicionalnim cigaretama.

Posebno su opasne uljane alternative, koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, bez obzira na to da li su deklarisane kao beznikotinske. Proizvođači koriste različite voćne ukuse, što je primamljivo mladima, i mogu da ih kupe na svakom koraku, jer nema dovoljno kontrole nadležnih inspekcija.

Zabrinjavajuće je da mnogi mladi već sa 15 godina počinju da koriste duvanske proizvode.

Osim što su elektronske cigarete lako dostupne, sve je više kafića u kojima mogu da se konzumiraju nargile, a nisu registrovani kao mesto koje je specijalizovano da u ponudi ima i tu uslugu. U tom slučaju ne podležu kontroli, što znači da nije proveren sastav proizvoda koji nude, a maloletnike niko ne pita za godine.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) upozorava da se negativan trend iz zapadnih zemalja, gde je izuzetno popularno konzumiranje elektronskih cigareta sa uljanim punjenjem među tinejdžerima, preneo i na našu zemlju i da je neophodna jača kontrola.

- Na naše tržište ovi proizvodi stižu lako preko platforme "Ali ekspres" - navodi Marko Dragić iz NOPS.

- Njihov sastav nije poznat, nemaju deklaraciju, niti ime proizvođača, a sadrže nikotin koji je štetan za zdravlje. Mogu se kupiti na svakom koraku, postoje i namenske prodavnice i štandovi koji nude te elektronske cigarete.

On ukazuje i da je sve više kafića koji nisu registrovani da imaju nargile, ali su ih uveli u ponudu i tu ih mladi konzumiraju, jer ne podležu nikakvoj kontroli.

- Jedino se kontrolišu specijalizovana mesta, poput nargila barova - objašnjava Dragić.

- Mnogi kafići samo "ubace" nargile i u toj situaciji se ne zna ni kakav proizvod nude, a dozvoljavaju maloletnicima da konzumiraju. Nema nikakve kontrole, a zarada im je važnija od zdravlja.

Nijedan duvanski proizvod ne sme da se prodaje maloletnim osobama. Postavlja se pitanje kako je moguće da se to nesmetano radi, posebno kada su u pitanju elektronske cigarete.

Neophodna je jača inspekcijska kontrola, jer se ti proizvodi mogu kupiti na svakom koraku, postoje i namenske prodavnice i štandovi samo za njihovu prodaju.

Foto Shutterstock

Doktor Branislav Tušek je na okruglom stolu, koji je organizovao NOPS, istakao da osobe starosti od 15 do 25 godina počinju da koriste duvanske proizvode i da bi upravo iz tog razloga u što ranijem dobu trebalo da se počne sa određenim vidom edukacije o štetnosti duvanskog dima po zdravlje.

- Pored malignih bolesti, koje se najviše vezuju za konzumiranje duvanskih proizvoda, bolest novog doba jeste hronična opstrukcija pluća, koja je veoma rasprostranjena i svake godine se povećava broj obolelih - navodi Tušek.

- Najčešći uzrok tome je duvanski dim, samo konzumiranje ili česta izloženost duvanskom dimu.

SVESNI POSLEDICA, ALI SE NE ODRIČU

REZULTATI ankete koju je sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije pokazali su da 67 odsto ispitanika razume da je udisanje duvanskog dima najveći problem kada je reč o pušenju, ali je na pitanje da li bi u svakom trenutku mogli prestati da puše, sedam od 10 anketiranih odgovorilo negativno.

BONUS VIDEO: 

KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pogledajte više