OČUVATI DUH I KORENE U TUĐINI: Patrijarh Porfirije - Radost je neizmerna, reč Hristova potrebna je svakom

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

10. 10. 2022. u 07:39

IZUZETNO svečano bilo je juče u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava u Parizu gde je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ustoličio novog vladiku zapadnoevropskog Justina.

Foto G. Čvorović

Hram je na arhijerejskoj liturgiji bio prepun, a deo vernika ostao je pred crkvom, gde je preko ekrana prenošen tok službe. Neki od hodočasnika su došli i iz okolnih zemalja, pa čak i iz Holandije, da bi prisustvovali ovom velikom događaju. Parisku ulicu Simplon, u kojoj se nalazi srpska crkva, gradske vlasti su zatvorile za saobraćaj, kao i dan ranije kada je služena doksologija u čast patrijarha.

- Sabrali smo se u Gradu svetlosti da izvršimo odluku Sabora naše pomesne crkve i volju Duha svetoga, da ustoličimo episkopa Justina. Radost je naša neizmerna. Reč Hristova treba da bude na prvom mestu, ona je potrebna svakome čoveku, bez ozbira na poziciju, na imetak, na boju kože, na pol, na uzrast - poručio je juče između ostalog patrijarh Porfirije.

Imao je prvojerarh naše crkve i mudre reči za novog vladiku:

- Morate naći način, oblik reči koji će biti razumljiv modernom čoveku. Živite izvan matice, gde se ne govori srpski jezik. Pored svoga jezika, morate govoriti i jezik onih s kojima živite. Ali, ne samo spoljašnji jezik, kao verbalno oruđe sporazumevanja, nego i unutrašnji jezik. Morate poznavati njihove brige, muke, dileme, potrebe, nostalgije, čežnje, razumeti iznutra i naći način, novi način, možda drugačiji od prošlih epoha, od drugih prostora, ali da im prenesete nepromenljivu reč Jevanđelja.

Primajući dužnost, vladika Justin je istakao posebnost mesta na kome se nalazi.

- Crkvene zajednice u dijaspori imaju posebnu ulogu, kako steći glas u društvu u kome si manjina, kako biti dobar građanin jedne druge zemlje, ali i sačuvati svoju pravoslavnu veru i nacionalni identitet, maternji jezik i osećaj pripadnosti svom narodu i matici - rekao je novi episkop i poručio da je svestan zadatka koji stoji pred njim.

Među zvanicama na intronizaciji bilo je sveštenstvo SPC iz Srbije, uz veliki broj vladika, kao i sveštenici naše crkve iz Francuske, Španije, Portugalije, Holandije, Luksemburga i Belgije, zatim Njegovo preosveštenstvo Dimitrije, mitropolit francuski Vaseljenske patrijaršije, predstavnici drugih pomesnih pravoslavnih crkava, francuske, ruske, antiohijske, rumunske i ostalih, kao i gosti iz katoličke i protestantske crkve.

Na liturgiji su među ostalima bili i ministri Nikola Selaković i Nenad Popović, ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić i pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, vojni izaslanik pukovnik Dejan Milosavljević, direktorka Kulturnog centra Natali Beljanski, ambasadorka Bosne i Hercegovine Bojana Kondić Panić…

NASLEDIO VLADIKU LUKU

OVIM činom intronizacije, episkop Justin će i zvanično preuzeti novu dužnost. Pre njega istu je obavljao vladika Luka Kovačević, koji je preminuo prošle godine.

"SELFI"

POSLE ustoličenja vladike Justina, patrijarh Porfirije se dugo zadržao sa našim građanima u crkvi i ispred nje. Delio je blagoslove i slikao se sa svima koji su želeli da naprave "selfi".

BONUS VIDEO - SRBIJA DOBILA JOŠ JEDNOG SVETITELjA: Patrijarh Porfirije kanonizovao vladiku Irineja Ćirića

Pogledajte više