NOTARI BI DA UPISUJU U KATASTAR: Obeleženo osam godina od uspostavljanja javnobeležničkog rada u našoj zemlji

V. C. S.

07. 10. 2022. u 13:00

KOMORA javnih beležnika predložila je izmene Zakona o upisu u katastar nepokretnosti koje bi notarima omogućile da oni vrše uknjižbu onih nekretnina za čiju zakonitost prometa garantuju.

Obavili 17 miliona pravnih poslova, Foto V. Crnjanski

Dakle, umesto da dostavljaju Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis kupoprodajnih ili ugovora o poklonu koje su overili, oni sugerišu da ubuduće te upise mogu i sami da uvode u državnu bazu podataka.

- Tako bi, s jedne strane, građani za nekoliko minuta dobijali listove nepokretnosti, a sa druge, RGZ bi bio rasterećen i mogao da usmeri kapacitete na rešavanje starih predmeta - kaže Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore.

Dok se novi upisi najčešće završe u roku od pet dana otkad notar RGZ pošalje ispravu, pojedini stari predmeti čekaju duže od decenije. Zato beležnici misle da je ovo jedini način da se služba RGZ rastereti i poveća pravna sigurnost građana.

Foto V. Danilov

Za osam godina, koliko postoje, notari su obavili više od 17 miliona pravnih poslova. Najviše je bilo overa potpisa i prepisa, nešto više od 14 miliona, dok je solemnizovano, odnosno overeno i potvrđeno, 1.638.945 isprava. Urađeno je i više od 90.000 javnobeležničkih potvrda.

- Počeli smo sa 94 kancelarije, a danas imamo 226, koje zapošljavaju 1.550 ljudi. Notara nema samo u Sjenici, Majdanpeku i Dimitrovgradu - kazao je Cvejić i dodao da su sudovi tek od 2016. godine sudovi u većem obimu počeli da im poveravaju ostavinske predmete.

Naveo je da su do sada uradili 978.422 ostavinska predmeta i time značajno rasteretili rad sudova. Žalba je izjavljena na svega 1.881 ostavinsko rešenje, dok broj preinačenih iznosi tek 95.

- Naša komora je od početka rada vodila Registar testamenata, ali odnedavno imamo nov registar zaveštanja, koji će pored javnobeležničkih testamenata sadržati i testamente deponovane u sudovima. Ovaj novi registar vodi Ministarstvo pravde - kazao je predsednik JKS.

Kako je objasnio Goran Andrić, član IO JBK, razvija se i registar punomoćja, koji je i dalje u probnoj fazi, i pored punomoćja koja se overavaju u notarskim kancelarijama za poslove prometa nepokretnosti, trebalo bi da budu uključeni i oni iz sudova i konzularnih predstavništava.

RAZVIJANjE ELEKTRONSKIH ISPRAVA

JBK je najavila i razvijanje aplikacije e-notar. Cilj je da se sva papirna građa digitalizuje i deponuje u Poštu, kao i da Srbija dobije elektronsku ispravu. Ona bi se izdavala u papirnom obliku samo na zahtev stranaka.

Pogledajte više