PIŠEM ŠTA MNOGI MISLE, A NE SMEJU DA KAŽU: Kako je nobelovka Ani Erno govorila za "Novosti" davne 1997. godine

Novosti online 06. 10. 2022. u 16:03

ŠVEDSKA kraljevska akademija nauka odlučila je da dodeli ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost francuskoj književnici Ani Erno.

novosti online

Poznata spisateljica, čija bibliografija broji više od dvadeset zapaženih naslova, boravila je 1997. godine u Beogradu gde je predsavljala svoje knjige "Jednostavna strast", "Mesto pod suncem" i "Još nisam izašla iz svoje noći".

Ona je tom prilikom za "Večernje Novosti" dala ekskluzivni intervju, samo dva časa po dolasku u Beograd.

Na pitanje šta čitalac može da potraži u njenim delima, Erno je istakla da bi svako trebalo "da traži samog sebe".

- On tu uspeva da ponovo pronađe sebe, a da to i ne zna kako do toga treba doći. I često moji čitaoci kažu: 'Upravo smo to i sami osećali ali nismo umeli da ta osećanja iskažemo'. Tako sam u delima 'Sram' i 'Jednostavna strast' izrazila ono što mnogi osećaju i misle, ali se ne usude da to i sami kažu - odgovorila je Ani.

Objasnila je da se sva njena dela mogu svrstati između stvarnosti i mašte, ali da ta mašta nije fikcija.

- Očeva i moja generacija karakteristične su i prema mnogim promenama. Raspeta sam između dveju kultura, one određene siromaštvom u društvu i one, civilizacijske. Kod nas se veoma teško dolazilo do građanskog statusa, teško se od onoga najpukijeg seljaka postajalo buržujem - rekla je Ani.

novosti online

Imala je i šta da kaže o tadašnjim takozvanim "novim filozofima", onima koji su Srbima u građanskom ratu zagorčavali život.

- Ako mislite na Bernar Anri Levija, Alena Finkelkrota i na njihove sledbenike, oni nisu filosofi, to su publicisti - rekla je.

Ani Erno će, uz Nobelovu medalju, biti dodeljeno i deset miliona švedskih kruna, odnosno oko 108.000.000 dinara.

Sutra će u Oslu biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir, a u ponedeljak, 10. oktobra, dobitnika nagrade za ekonomske nauke.

BONUS VIDEO:

BOND, DžEJMS BOND: Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pogledajte više