POKRETNI MAMOGRAF U BAJMOKU, SUBOTICI I KARAVUKOVU: Pokrajinska vlada već tri godine besplatno sprovodi projekat ranog otkrivanja raka dojke

J.S.

01. 10. 2022. u 17:52

ZAHVALjUJUĆI projektu "Prva mamografija" pokrenutom pre tri godine, oko 14. 000 žena, žiteljki Vojvodine uradilo je mamografski pregled, a kod 108 žena dijagnostikovan je karcinom dojke - saopštila je Pokrajinska vlada povodom Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Foto:Pres biro Pokr.vlade

Najveći broj žena koje su uradile mamografiju u jednom od dva pokretna mamografa, na ovaj način prvi put u životu bile su podvrgnute ovaako značajnom pregledu.Pokrajinska vlada je omogućila ravnomernu dostupnost ovog skrininga i tako unapredila zdravstvenu zaštitu žena u ruralnim područjima

Pokrajinska vlada sprovodi projekat "Prva mamografija" s ciljem da se ženama u ruralnim sredinama u Vojvodini omogući snimanje pokretnim mamografom besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Pokretni mamografi se trenutno nalaze u Bajmoku na teritoriji Subotice i u Karavukovu u opštini Odžaci.Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji, a kako bi se podigla svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, svakog oktobra se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, u preko 90 odsto slučajeva, lečenje ima dobru prognozu, pa rano otkrivanje ima izuzetnu važnost.

U Srbiji se svake godine otkrije preko 4.500 slučajeva karcinoma dojke, dok skoro 1.700 žena izgubi bitku sa tom bolešću.

BONUS VIDEO:

SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pogledajte više