HVALA BEOGRADU ŠTO ĆE MOJE UNUKE IMATI DOM: U Majskim poljanama kod Gline, završava se izgradnja pet kuća koje je donirala prestonica Srbije

D. MATOVIĆ

30. 09. 2022. u 10:31

OD razornog zemljotresa koji je promenio život stanovnika Majskih Poljana, banijskog sela u blizini Gline, prošao je 21 mesec.

Foto B. Bakšić Mitić

Posle toliko nadanja, čekanja, tugovanja, razočaranja, praznih obećanja, života u neuslovnim kontejnerima, jer se za njih ništa menjalo nije, pet porodica će zimu dočekati u novim kućama. I to, zahvaljujući pomoći Grada Beograda, Fondacije za decu i mlade grada Beograda i beogradskih preduzetnika.

Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, porodice Karapandža, Majkić, Meandžija, Bjelajac i Tomić početkom novembra useliće se u nove domove. Montažne kuće su poprimile svoje obrise, potrebno je da se postave zidovi i da se pokriju.

- Majstori, inženjeri i arhetekte, svakodnevno užurbano rade na terenu kako bi ljudi hladno vreme i zimu dočekali u toplom domu, a ne u neuslovnim kontejnerima koji prokišnjavaju. Presrećni su i zahvalni što će dobiti nove kuće - kaže nam Branka Bakšić Mitić, zamenik gradonačelnika Gline koja svakog dana kreće u novu borbu za ljude koji su u zemljotresu izgubili domove.

Selo Majske Poljane u kom uglavnom žive Srbi pretrpelo je možda i najveće štete od zemljotresa koji je krajem decembra 2020. pogodio Petrinju, Glinu i Sisak. Potres je ovde uništio gotovo sve i odneo pet ljudskih života. U selu je, u jednom trenu, život naprosto stao. Scene koje se i danas mogu videti bude tužna osećanja. Još jednu zimu većina meštana provešće u kontejnerima. Zato su osećanja Stane Bjelajac kojoj se gradi novi dom pomešana. Sada živi u privremenoj drvenoj kućici sa snajom Danijelom i unukama Laurom i Barbarom.

- Zahvalna sam Beogradu što će moje unuke imati kuću, ali sam tužna što će moje komšije zimu dočekati u neuslovnim objektima - kaže nam Stana. - Od zemljotresa ovde se ništa nije pomaklo, osim ovih pet kuća koje se grade. Udaren je, doduše, jedan temelj za komšiju i tu je hrvatska država stala. Kontejneri su mali, unutra nema prostora ni za dvoje, a moraš oprati, skuvati... Svi su više napolju, nego unutra. A, šta će biti kad dođe još jedna zima, kad se ne mogne boraviti napolju?! Moje unuke na smenu uče. Kad jedna uči, druga mora ići napolje. Jedna je prvačić, druga četvrti razred. Mislim da im se u pamćenje urezala reč: "Šuti!"

Stana Bjelajac je izgubila muža i sina.

- Pola srca je srećno što će moje unučice imati svoju sobu, a druga polovina ne može da se popuni. Zaboravila sam i da se radujem. U poslednjih nekoliko godina, ništa nam se, do ovoga, nije lepo dogodilo. Ostala sam sa snajkom i sa dva mala anđela. Nas četiri u ovoj šumi. Same. Da nije bilo Branke, ne znam kako bismo dalje. Jedva smo novu kuću dobili, jer nisu hteli da nam sruše staru. Da me ne vežu ova moja dva groba verovatno bih otišla, ali nisam mogla da ih ostavim - govori nam kroz suze Stana.

Borislav Meandžija je trenutno u kontejnerskom naselju, i čeka na doniranu kuću.

Zemljotres je njegov dom sravnio sa zemljom, a on je, kako je ranije ispričao, smrt izbegao za - minut. Izašao je iz kuće trenutak pre zemljotresa, jer je morao da ode do banke po karticu koju mu je progutao bankomat. Njegove komšije otac Franjo i sin Mario Tomić nisu bili te sreće. Obojica su poginuli u njihovoj velikoj trospratnici koja se od siline udarca u sekundi srušila i zdrobila sve pod sobom. Supruga i majka Radmila, sa drugim sinom Dariom uskoro će se useliti u novu kuću.

Duško Karapandža i njegova majka Ljuba posle zemljotresa su živeli u šatoru, na njivi u selu. Zatim su dobili kontejner bez kupatila, a onda mobilnu kućicu.

- Živeli smo nekako u nadi, od danas do sutra, da ćemo dobiti kuću. Taj dan se približio. Majstori rade svaki dan, još malo pa će biti gotova - kaže nam Duško.

- Sad je sve lakše. Da nije Beograda ostali bismo da živimo u mobilnoj kamp-kućici doveka. Branka je za nas ovde grebala i rukama i nogama, i neizmerno smo joj zahvalni.

Foto B. Bakšić Mitić

SPAVALA U AUTOMOBILU

DOM će dobiti i porodica Branke Majkić, koja spava u "službenom kontejneru" (kancelariji) ili svom automobilu. U kontejneru koji je bio postavljen kraj njene srušene kuće boravila je samo preko dana kad je bila sigurna da u slučaju potresa može da istrči napolje.

INICIJATIVA POTEKLA OD VESIĆA

GRAD Beograd će "udomiti" još 29 porodica u Majskim Poljanama i ukupno će obnoviti 34 srpske kuće. Projekat se sprovodi preko Fondacije za decu i mlade Beograda "Gnezdo", a inicijator akcije je bio Goran Vesić, doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda. Plan po kome će se obnavljati ostale kuće je utvrđen, a obnovu koče ponajviše birokratske procedure u Hrvatskoj.

Pogledajte više