IVONA SE HRANI SAMA: Ženi iz Kosova Polja pomogle samo tri nedelje lečenja u Sokobanjskoj

D. ZEČEVIĆ

21. 09. 2022. u 07:15

NA Institutu za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", u Sokobanjskoj ulici u Beogradu bili smo tri nedelje. Posle tamo sprovedenih terapija, naša ćerka Ivona se oseća bolje i nakon osam godina prvi put može samostalno da jede. Ipak, njoj je neophodno dalje lečenje i nadamo se da ćemo uz pomoć nadležnih zdravstvenih ustanova i fizioterapeuta uspeti da joj poboljšamo celokupno zdravstveno stanje.

Foto Privatna arhiva

Ovako Violeta (57) i Radovan (61) Ivanović iz Kuzmina, kod Kosova Polja, opisuju stanje svoje kćerke Ivone (35) koja je već osam godina u tzv. budnoj dijabetičkoj komi. Ivona je, kako objašnjava njena majka, nedavno, zahvaljujući razumevanju ministra zdravlja Zlatibora Lončara bila na lečenju u Beogradu. Sada, posle povratka kući, nastavlja sa vežbama koje sa njom radi profesionalni fizioterapeut.

- Mnogo smo zahvalni ministru Zlatiboru Lončaru i njegovom kabinetu, kao i osoblju Instituta u Sokobanjskoj koji su posle reakcije ministra pomogli da naša Ivona bude primljena na lečenje, pre svega zahvaljujući pisanju "Novosti" - kaže nam Violeta. - Ivoni je sada šećer stabilizovan i što je najvažnije može samostalno da jede, može da pomera telo, ruke i noge. Ali, svesni smo da je do njenog ozbiljnijeg napretka potrebno još mnogo, zato se nadamo daljoj pomoći i razumevanju naših zdravstvenih institucija.

Ivona je posle porođaja 2014. godine, kada je njen sinčić imao četiri meseca, pozlilo i roditelji su je odveli kod lekara u Lapljem Selu. S obzirom na to da joj je porođaj protekao u redu, doktori su joj konstatovali postporođajni sindrom i, nažalost, uključili joj dve boce glukoze iako je imala povišen šećer. Tada je Ivona pala u dijabetičku komu. Prvih četrnaest dana bila je u totalnoj komi, a potom je posle reanimacije ostala u budnoj komi u kojoj je bila sve do rehabilitacije u Institutu u Sokobanjskoj.

Ivanovići su, već osam godina, danonoćno uz ćerku. Iako imaju primanja na ime nekadašnjeg rada u Elektroprivredi, odnosno na železnici, Ivonini roditelji kažu da svaki dinar daju za njeno lečenje i fizioterapeutu kako bi je koliko-toliko vratili u normalan život. Otac Radovan, nekadašnji radnik Elektroprivrede na Kosmetu, beskrajno je zahvalan sindikatu ove firme koji je imao razumevanja i pomagao im finansijski.
No i pored svih iskušenja kroz koja su prošli poslednjih osam godina, Violeta i Radovan ne skrivaju nadu da će Ivona jednoga dana moći da se brine o sebi.

SIN ODRASTA KOD DRUGE BAKE

SIN Ivone Ivanović već ima sedam godina i živi kod bake po ocu. Ona ga povremeno dovede da obiđe svoju majku, ali se naša Ivona posle njegovog odlaska isplače, jer, nažalost, dečak koji je odrastao, praktično bez majke nema osećaja za njenu bolest. Ivonu to očigledno jako pogađa. Isto tako, ona se osmehne kada je miluju i ljube sestrić i sestričina - priča Violeta Ivanović.

Pogledajte više