NEMA ODSTUPANJA OD BRATSTVA SA RUSIJOM: Povelju srpsko-ruskog prijateljstva potpisalo više od stotinu akademika, generala, umetnika...

Lj. B.

16. 09. 2022. u 11:00

BROJNI istaknuti srpski intelektualci, političari i aktivisti usvojili su Povelju srpsko-ruskog bratstva, u kojoj se ističe trajni i neprelazni značaj srpsko-ruskog bratstva koje je, kako se navodi u tekstu, utemeljio Sveti Sava na zajedničkim duhovno-moralnim vrednostima.

Foto AP

- Srpsko-rusko bratstvo prioritet je naše nezavisne spoljne politike, odbrane, ekonomije i kulture, od koga ne može biti odstupanja i koji je od velikog pozitivnog značaja za region, Evropu i svet - navodi se u Povelji.

Takođe se naglašava da je srpsko-rusko bratstvo otvoreno za sve narode dobre volje, da ima saborni karakter i bitan je faktor narodnog jedinstva.

- Srpsko-rusko bratstvo okuplja ličnosti i organizacije koji su spremni da mu aktivno doprinose - navodi se u Povelji.

Među potpisnicima, odnosno donosiocima Povelje je pet akademika, 13 generala i admirala, više od 40 univerzitetskih profesora i doktora nauka, 15 istaknutih pisaca i umetnika, lideri parlamentarnih grupa Nada i Zavetnici, narodni poslanici i članovi više stranaka, više ranijih ministara, poznatih novinara i urednika, kao i čitav niz rukovodilaca patriotskih društvenih organizacija i društava srpsko-ruskog prijateljstva.

Među potpisnicima je i veliki broj veterana odbrane zemlje od zapadne agresije na vojnom, političkom, diplomatskom i kulturnom poprištu.

- Mi moramo da budemo na strani onih koji su nam bili značajni u prošlosti, značajni su u sadašnjosti, a nadam se i u budućnosti. Treba da sledimo iskustvo koje smo sticali vekovima - kaže za naš list akademik Vasilije Krestić, jedan od potpisnika Povelje.

On ističe da u ovim smutnim vremenima, kada je cela Evropa u krizi, treba da sa Rusijom stvaramo što čvršće i dublje veze.

Osim Krestića, Povelju su potpisali i akademici Matija Bećković, Svetislav Božić, Kosta Čavoški, režiser Emir Kusturica, general Vladimir Lazarević, prof. dr Zoran Avramović, prof. dr Slobodan Antonić, prof. dr Milovan Bojić, Jovan Janjić, pisac, Dobrivoje Budimirović Bidža, nekadašnji narodni poslanik, Vladan Glišić, prof. dr Irina Deretić, Gojko Đogo, književnik, Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici, prof. dr Mirko Zurovac, Živadin Jovanović, dr Miloš Jovanović, predsednik Nove DSS, narodni poslanik, Nikola Jović, pomoćnik glavnog urednika magazina "Pečat", general dr Luka Kastratović, Mihalj Kertes, raniji direktor Savezne uprave carina i narodni poslanik, general prof. dr Mitar Kovač, Dragoljub Kočović, raniji direktor Balkanske karate federacije i zamenik ministra, Ratko Krsmanović, predsednik Ogranka za Srbiju Mreže intelektualaca, umetnika i društvenih pokreta za odbranu čovečanstva, Vladimir Kršljanin, predsednik Pokreta za Srbiju i Srpskog odeljenja Međunarodne slovenske akademije, Dragoljub Milanović, raniji generalni direktor RTS, prof. dr Aleksandar Rastović i mnogi drugi. 

U PLANU I IZRADA SAJTA

INICIJATORI Povelje srpsko-ruskog bratstva najavljuju i pokretanje posebnog sajta srbratstvo.org. Na ovom sajtu biće objavljivana sva pitanja i teme oko srpsko-ruske saradnje.

Pogledajte više